Producenten diepvriesgroenten in de problemen door slecht weer

Redactie KW

De groenteverwerkende bedrijven zitten in de problemen. De spinazie kon nog niet worden geoogst door het slechte weer. Daardoor draaien verschillende producenten van diepvriesgroenten maar op halve toeren en moeten ze hun arbeiders naar huis sturen. En hierdoor schuift alles op en dreigen ze deze zomer in de problemen te raken met andere teelten. De financiële gevolgen blijven voorlopig beperkt.

D’Arta in Ardooie is één van de 9 West-Vlaamse bedrijven gespecialiseerd in de productie van diepvriesgroenten. Het is hier buitengewoon stil. “Normaal gezien moest dat op volle capaciteit draaien. Maar de zomerspinazie is 20 dagen later dan voorzien. Vorig jaar zijn we gestart op 1 mei met het invriezen van spinazie. Nu wordt verwacht dat we dat pas volgende week kunnen beginnen”, zegt Steve De Backere van d’Arta

Economische werkloosheid

En dat heeft ook gevolgen voor de tewerkstelling. 40 mensen zijn economisch werkloos. Het zelfde verhaal hoor je in de andere bedrijven. De diepvriessector is, net zoals de landbouw, erg afhankelijk van het weer en ze zijn wel wat gewend. Maar dit is toch wel erg uitzonderlijk. De negen West-Vlaamse diepvriesgroentenbedrijven zijn goed voor één vierde van de productie van diepvriesgroenten in heel Europa. Negentig procent is bestemd voor de export.

(N.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV en Focus vanaf 18u00

Producenten diepvriesgroenten in de problemen door slecht weer

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier