Proces wurgmoord: Psychiater sluit recidive niet uit

Redactie KW

Psychiater Paul Lodewijck heeft dinsdag voor het West-Vlaamse hof van assisen niet uitgesloten dat beschuldigde Pascal Van Elslander geen gelijkaardige feiten meer zal plegen. De 36-jarige Kortrijkzaan staat terecht voor doodslag op zijn echtgenote Sylvie Coffyn in de nacht van 8 op 9 maart 2006 in Kortrijk. De ex-echtgenote van de beschuldigde getuigde dinsdag dat ook zij onder zijn agressie leed.

Dr. Paul Lodewijck verklaarde dat alcohol de rode draad is in het leven van de beschuldigde. Daarnaast wordt hij bij relationele spanning snel agressief. Zijn tweede echtgenote zou een grote ruimte in zijn leven hebben gehad. Volgens de psychiater was zij zelfs belangrijker voor hem dan zijn kinderen. Tijdens zijn onderzoek ervoer de psychiater gemeende spijt.
“De feiten zijn vanuit zijn persoonlijkheid verklaarbaar”, besloot de gerechtspsychiater. “Door zijn antisociale kenmerken, zijn hysterische trekken, zijn narcisme en zijn impulsiviteit bestaat er een risico op herval vooral in geval van frustraties.”

De beschuldigde haalde maandag aan dat bij hem de stoppen waren doorgeslagen toen hij zijn echtgenote met de hand wurgde, met een kussen verstikte en diverse slagen op het hoofd gaf. Volgens Dr. Paul Lodewijck had hij op het moment van de feiten zeker controle over zijn daden en kon hij ten allen tijd zijn handelingen stoppen.

De vader van de beschuldigde getuigde dinsdag dat zijn zoon evenveel dronk als hijzelf. Anderzijds gaf hij toe dat hij soms bang was van zijn zoon als hij teveel had gedronken.

Beschuldigde wierp hond tegen de muur

De eerste echtgenote van de beschuldigde kwam getuigen hoe zij werd bedrogen toen ze in 1995 zwanger was van hun eerste kind. Enkele dagen voor de geboorte had de beschuldigde nog een woedeaanval waarbij hij de hond tegen de muur wierp. Door de emotie moet ze onmiddellijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Na de geboorte van hun zoon bleef de beschuldigde zes weken van de alcohol. “Dat waren de gelukkigste weken van onze relatie”, getuigde de vrouw.

Toen ze aan Van Elslander vertelde dat ze zwanger was van een tweede kind kreeg ze prompt een kopstoot. Die leverde haar een gebroken neus op. De beschuldigde was ook niet aanwezig bij de geboorte. Hij ging toen op barbezoek. Toen de vrouw een tweede neusbreuk opliep door een kopstoot, heeft ze de scheiding ingezet.

“Als hij niet gedronken had, was hij een goede man”, getuigde de vrouw. “Maar eens aan het drinken, stond er geen stop op.” Een keer is zijn ex-echtgenote naar de gevangenis getrokken. Toen ze iets vroeg over de kinderen, kreeg ze als antwoord dat hij voor zijn kinderen over lijken zou gaan en dat had hij al bewezen. Ook tijdens hun echtscheidingsprocedure zou hij hebben gedreigd dat ze niet te moeilijk mocht doen of dat er wel eens doden zouden kunnen vallen.

Woensdag staat het hof stil bij de moraliteit van het slachtoffer. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier