Proces wurgmoord: 20 jaar gevorderd voor doodslag op echtgenote

Redactie KW

De jury voor het West-Vlaamse hof van assisen heeft donderdag de 36-jarige Kortrijkzaan Pascal Van Elslander schuldig bevonden aan doodslag op zijn 30-jarige echtgenote Sylvie Coffyn. De man wurgde op 9 maart 2006 zijn echtgenote nadat ze vertelde dat ze definitief wilde scheiden. Het openbaar ministerie heeft 20 jaar gevorderd.

Het openbaar ministerie vorderde donderdagmorgen dat Van Elslander schuldig is aan doodslag. Procureur-generaal Frank Demeester wees tijdens zijn pleidooi op een hiaat in het tijdsverloop de dag van de feiten.

“Moeten we de beschuldigde geloven”, pleitte hij. “Ik blijf alvast op mijn honger zitten. Tijdens de feiten is er een uur waarover we niets weten. De beschuldigde zegt dat zijn stoppen zijn doorgeslagen, maar is dat zo? Het kan, maar het kan ook anders. Ook volgens de wetsdokter kan het anders zijn gebeurd. Zoals op 30 november 2005, toen greep hij Sylvie al eens bij de keel.”

De procureur-generaal vertelde de jury dat hij niet voor alles in het dossier een bewijs heeft. Er zijn veel hypotheses. “Maar we mogen niet één feitenrelaas geloven”, luidde het.

Meester Steven Vancraeyveldt wees de jury op de goede kanten van zijn cliënt. “Mijn cliënt verschuift de schuld niet naar het slachtoffer maar hij neemt zelf de verantwoordelijkheid op”, luidde het. “Dat deed hij al sinds hij kort na de feiten zelf de politie verwittigde.”

De verdediging wees ook op de verklaring van de gerechtspsychiater. Die noemde zijn spijt oprecht. “De psychiater noemde hem een eerlijk man. Die zichzelf nooit heeft verbloemd. Zijn zelfmoordbriefjes waren eigenlijk een hulpkreet. De man is immers niet zelf in staat om hulp te zoeken.” Volgens de advocaat is het dan ook jammer dat er na de eerste wurging op 30 november 2005 niet sneller werd gevonnist. Misschien leefde Sylvie dan nog.

De jury heeft zich intussen teruggetrokken om over de schuldvraag te oordelen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier