Proces tegen Landuyt en Museeuw voortgezet

Redactie KW

Voor de rechtbank van Kortrijk is het dopingproces voorgezet tegen de Oostrozebeekse veearts José Landuyt en de gewezen toprenners onder wie Johan Museeuw. Eerder was er discussie ontstaan of de renners wel nog gestraft kunnen worden, aangezien de Wielerbond hen al disciplinair strafte. Het gerecht van Kortrijk was daarover dan naar het grondwettelijk hof gestapt. De advocaten van de renners blijven erbij dat het openbaar ministerie wettelijk geen straf kan vorderen en dat verschillende rechtscolleges daar ook zo over denken.

De zaak rond dopinggebruik bij ondermeer ex-topwielrenners Johan Museeuw, Jo Planckaert, Chris Peers en Mario Declercq sleept al jaren aan, van de beklaagden duiken vandaag enkel nog sportbestuurder Walravens en renner Olievier Penney op in de rechtbank van Kortrijk.
Het dopingdossier waarin ook de Oostrozebeeks veearts José Landuyt betrokken is ging in al die tijd al van hot naar her.

De advocaat van Johan Museeuw pleit een rechtsdwaling, omdat een straf volgens hem niet kan. De wet van destijds haalt gebruik bij sporters uit de strafwet, zo klinkt het .

“Je hebt een rechtsdwaling wanneer iemand zich vergist over de interpretatie van de wet. Hier is de vraag of de strafuitsluiting die in het dopingdecreet zit ook van toepassing is in de federale drugswet. Volgens ons wel en we zijn in goed gezelschap, want ook de hoven van beroep in Brussel en Gent en het Hof van Cassatie en het Grondwettelijk Hof oordelen zo. Alleen het openbaar ministerie hier ziet het blijkbaar anders”, zegt Jozef Lievens, de advocaat van Museeuw.

Het openbaar ministerie eist hoge geldboetes voor de meeste renners en één jaar cel voor veerarts José Landuyt die producten leverde. Op 18 november wordt de zaak voortgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier