Proces tegen Hells Angels in Kortrijk geschorst: advocaat wil rechter wraken

Redactie KW

De voortzetting van het proces tegen zes Hells Angels en twee leden van de bevriende Red Devils duurde deze middag in de correctionele rechtbank van Kortrijk nog geen minuut. Reden : meester Joris Van Cauter, raadsman van een van de hoofdbeschuldigden, had net voor de start van de zitting een wrakingsverzoek ingediend.

Na het hoger beroep tegen de eerdere afwijzing door de rechter om de zaak naar de Franstalige taalrol te verwijzen, was er telefonisch contact en mailverkeer tussen de griffie van de rechtbank en het federaal parket, zonder dat andere partijen daar kennis van hadden. Binnen 48 uur moet duidelijk worden hoe het nu verder moet.

Ook voor de tweede zitting van dit proces werden extra veiligheidsvoorschriften genomen : naast het inzetten van een helikopter, die boven het Kortrijkse gerechtsgebouw cirkelde, was er verscherpt politietoezicht op de grond. Bij het binnenkomen van het gerechtsgebouw werd iedereen gefouilleerd en er werden slechts een 35-tal Hells Angels en Red Devils tot de zittingszaal toegelaten. Iedereen moest zich ook identificeren en gsm’s en andere beelddragers waren verboden.

Kogelregen voor schram op motor

In totaal staan acht personen terecht voor de moordpoging in de nacht van 3 op 4 oktober 2009 op drie leden van de rivaliserende motorbende Outlaws, zes van hen ook voor brandstichting van een motorfiets. Na een feestje in het clubhuis van de Hells Angels in Eernegem gingen ze ze zich in Aalbeke wreken op de rivaliserende Outlaws. In die bewuste nacht werd twee keer een kogelregen afgevuurd. Drie Outlaws raakten zwaargewond. Voor de twee schutters werd 20 en 18 jaar celstraf geëist. Ook de zes andere beklaagden riskeren celstraffen van 5 tot 14 jaar.

Vandaag zou het proces worden voortgezet met de pleidooien van de burgerlijke partijen en de verdediging. Zover kwam het echter niet. Op de eerste zitting had de verdediging de voorverwijzing naar de Franstalige rechtbank in Doornik gevraagd, want een groot aantal van de beschuldigden is Franstalig. Na schorsing van de zitting wees de rechtbank eind januari de eis tot doorverwijzing als ongegrond af.

Contact tussen griffie en federaal parket

Tegen die beslissing van de rechtbank gingen een aantal advocaten van de verdediging in hoger beroep. Blijkbaar is er sindsdien contact geweest (telefonisch en per email, zo blijkt) tussen de griffie van de rechtbank van Kortrijk en het federaal parket omtrent het hoger beroep.

“Dat kan niet”, aldus meester Joris Van Cauter, raadsman van de hoofdbeklaagde. Met als gevolg dat een wrakingsverzoek (tegen de rechter) werd ingediend. “Men wilde het standpunt van het federaal parket kennen. En dit zonder alle andere partijen op de hoogte te brengen. We werden niet gehoord als verdediging.”

Binnen de 48 uur wordt wellicht duidelijk hoe het nu verder moet. “Nee, ik vind dit ook niet leuk”, aldus meester Van Cauter. “Ik had graag de confrontatie tussen de spijtoptant de hoofdbeschuldigden laten doorgaan.” Feit is dat het wrakingsverzoek aanleiding geeft tot enige vertraging. “Ook voor mijn cliënt. Maar vergeet niet dat tegen hem 20 jaar wordt geëist. Dit konden we niet zomaar laten gebeuren.”

(JG/LVA/Foto’s WDA)

Proces tegen Hells Angels in Kortrijk geschorst: advocaat wil rechter wraken

Bekijk hier de reportage

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad en De Weekbode Leie en meer ook vanavond in het nieuws op WTV, vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier