Proces gestart van slachtoffers van seksueel misbruik tegen de kerk

Redactie KW

VIDEO UPDATE – In Gent is het proces gestart van tientallen slachtoffers van seksueel misbruik tegen de kerk. Onder hen heel wat West-Vlamingen. Het proces tegen ondermeer de gewezen Brugse bisschop Roger Vangheluwe en kardinaal Godfried Danneels werd meteen uitgesteld en verwezen naar een andere rechtbank. Eén van de advocaten vroeg ook de nietigheid van de hele zaak omdat de aanklacht te vaag is. Het begin van een vermoedelijk lang proces.

Een aantal slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken is vanochtend speciaal naar Gent gekomen voor de start van het proces tegen het Vaticaan, de bisschoppen en gewezen kardinaal Danneels. Ze willen gerechtigheid, zo klinkt het ook bij de man van een West-Vlaams slachtoffer die anoniem wenst te blijven.: “We sukkelen nu al van begin de jaren ’90. We zijn in 1994 naar de bisschop geweest, daarvan was Danneels ook op de hoogte. Hij zei in een brief dat hij blij was dat we naar de bisschop waren geweest en later ontkent hij dat.”

Wanbeleid

De slachtoffers klagen het wanbeleid van de kerk aan waarbij priesters die zwaar seksueel misbruik pleegden op minderjarigen gewoon werden overgeplaatst naar een andere parochie waar ze opnieuw hun gang konden gaan. Even vlug als iedereen vanochtend in de rechtszaal is, is het ook afgelopen. De advocaat van de paus wil dat de zaak voor drie rechters komt in plaats van één omwille van de complexiteit en dat zal ook gebeuren. Het proces werd meteen uitgesteld en verwezen naar een andere rechtbank.

Proces gestart van slachtoffers van seksueel misbruik tegen de kerk

Bekijk hier de reportage

(BS/KB)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier