Proces gestart tegen spoorfantast die zonder opleiding treinen bestuurde

Redactie KW

In Kortrijk is het proces gestart tegen een jongeman uit Geraardsbergen die eigenhandig enkele rijdende treinstellen liet stilvallen op de lijn Brugge-Kortrijk. De man heeft een obsessie voor de spoorwegen maar geen opleiding. Net daarvoor werd hij al veroordeeld omdat hij bomvolle treinen bestuurde rond Antwerpen en Brussel. Toen had hij de machinist wijsgemaakt dat hij een bestuurder-in-opleiding was.

De jongeman zit al twee maanden in de cel. Hij is bezeten door treinen en weet er ontzettend veel over. Kort na zijn veroordeling sloeg hij drie maal toe in Roeselare en Izegem. Op een rijdende trein trok hij een kabel los, zodat de wagon traag tot stilstand kwam. De reizigers liepen geen gevaar. “Als een trein stil valt, dan is het niet zo dat er automatisch een andere trein daar op kan botsen. Maar het is wel zo dat hij psychologisch mensen bedreigt. Een trein staat stil, de mensen weten niet goed wat gebeurt. Men gaat de organisatie van de spoorwegen in het gedrang brengen. Dat is het grote probleem”, zegt Herbert Overdenborger, de advocaat van de NMBS.

Geen diploma

De man heeft nu veel spijt en wil zich laten begeleiden. Hij deed het enkel voor de eer, om te laten zien wat hij kan, want hij had een moeilijke jeugd. Advocaat Guy Delabie : ” Hij is eigenlijk gefascineerd door treinen. Hij heeft er heel veel kennis van en hij wou indruk maken op de treinbestuurder – en -begeleider. Hij heeft in het verleden gesolliciteerd maar je moet een A2-diploma hebben en dat heeft hij niet”.

De NMBS vraagt een schadevergoeding, onder meer voor de vertraging die het treinverkeer opliep. Het Openbaar Ministerie wil dat de jongeman één jaar effectieve celstraf krijgt. Een vonnis in deze opmerkelijke zaak valt over een maand, op drie april.

(A.B./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Proces gestart tegen spoorfantast die zonder opleiding treinen bestuurde

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier