“Procedurefouten mogen niet altijd leiden tot nietigheden” (Stefaan De Clerck)

Redactie KW

Minister van Justitie Stefaan De Clerck wil het wetboek van strafvordering zodanig aanpassen dat niet alle procedurefouten automatisch leiden tot een nietigverklaring.

Dat heeft hij donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer gezegd. De CD&V-minister, die na een nieuwe reeks blunders bij Justitie van de oppositie opnieuw de wind van voren kreeg, wees er ook op dat zijn hervormingsplan vrijdag wordt besproken in de schoot van de regering.

Zowat elke week maakt Stefaan De Clerck in het vragenuurtje zijn opwachting na alweer een nieuwe affaire binnen Justitie. Donderdag gebeurde dat nadat er de voorbije dagen problemen opdoken rond een gebrek aan veiligheidspersoneel in het Brusselse justitiepaleis, de mogelijke vrijlating van 200 à 300 gevangenen om te vermijden dat de overbevolking tot explosieve toestanden leidt én de vrijlating van een drugsboer en vijf andere verdachten in Zandvoorde (Ieper) omdat er bij de huiszoeking procedurefouten werden gepleegd.

Renaat Landuyt (sp.a) hekelde nogmaals dat magistraten fouten blijven maken, maar daar nooit verantwoordelijk voor worden gesteld. Hij vindt daarnaast dat in het wetboek van strafvordering eindelijk een zinnetje moet komen dat stelt dat procedurefouten enkel kunnen leiden tot de nietigheid van de procedure indien er effectief belangen zijn geschonden. Ook CD&V’er Raf Terwingen vindt de huidige regelgeving te verregaand.

Minister De Clerck kwam de parlementsleden tegemoet. Hij bevestigde dat er een fundamenteel probleem bestaat met het systeem van nietigheden in het wetboek voor strafvordering. “Wij moeten het algemene deel van ons Wetboek van strafvordering herzien. Wij moeten kijken hoe de juiste afweging kan worden gemaakt tussen de vormgebreken en de grond van de zaak. Wij kunnen dat debat niet langer uit de weg gaan. Wij moeten dit voorbereiden en wij moeten in het parlement ter zake initiatieven nemen”, verklaarde de CD&V-minister.

Ook Peter Logghe (Vlaams Belang), Els De Rammelaere (N-VA) en Stefaan Van Hecke (Groen!) laakten de gang van zaken bij Justitie. “De CD&V ging met het SOS noodplan Justitie alles oplossen. Er zouden 1.500 cellen op twee jaar bijkomen, er zou één miljard worden geïnvesteerd. Alles zou opgelost worden als men voor CD&V zou kiezen. Wel, men heeft voor CD&V gekozen, de minister van Justitie is van CD&V en we zien dat er in twee jaar niet veel veranderd is”, dixit Van Hecke, die pleitte voor een Marshallplan voor Justitie.

De Clerck counterde de kritiek met een verwijzing naar het hervormingsplan dat het kernkabinet vrijdagmorgen onder de loep neemt. Daarin stelt hij onder meer voor om het gerechtelijke landschap te hertekenen en het aantal arrondissementen te verminderen.

“Wij moeten absoluut naar meer geïntegreerde en grotere rechtbanken evolueren. Die onderzoeksrechter in het kleine arrondissement Ieper met alle respect is de ene dag onderzoeksrechter en moet de andere dag zetelen in de correctionele rechtbank of in de burgerlijke rechtbank. Omdat er te weinig magistraten zijn binnen het arrondissement”, zei de minister, die concludeerde: “Het grote plan voor Justitie moet geen Marshallplan zijn, een plan-De Clerck kan misschien voldoende zijn”. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier