Problemen met windmolen in Lombardsijde

Redactie KW

Vrijdagavond zijn er problemen geweest met één van de drie windmolens op de Boterdyckhoek in Lombarsijde. Bij de 60 meter hoge windmolen was één van de draaiende uiteinden geblokkeerd.

Deze tip van ruim twee meter lang zit scharnierend op een as en moet de snelheid van de wieken afremmen bij te hoge windsnelheden. Bij dit type molens zijn er drie wiekuiteinden scharnierend bevestigd en die moeten samen van stand kunnen veranderen, anders kan de hoofdas uit balans geraken. Bij deze molen waar het probleem zich voordeed, was er maar één tip van stand veranderd en bovendien was de bevestigingsas gedeeltelijk uitgeschoven.

Het gevaar bestaat dat door de grote roterende snelheid van de wieken de losse tip gewoon weggeslingerd wordt en bijgevolg een gevaar vormt voor de omgeving waar het stuk naar beneden komt. De brandweer van Middelkerke kwam ter plaatse en ook de straat werd een tijdlang afgesloten. De firma die verantwoordelijk is voor het onderhoud, slaagde er echter in om van op afstand de molen stil te leggen, vooraleer de tip werd weggeslingerd of de molen schade opliep. De molen waar de panne zich voordeed dateert van 2003 en heeft een rotordiameter van 52 meter. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier