Problemen met leidingwater in Poperinge en Vlamertinge: alleen wassen mag

Foto MD
Redactie KW

(UPDATE 9 -16u30) Zo’n 5.000 gezinnen uit Poperinge, Vlamertinge, Proven en Watou mogen nog altijd geen leidingwater gebruiken om te drinken of te koken. Zich wassen of douchen mag nu wel weer. Het water gaf gisterenmiddag plots een chemische geur af. Om te koken of de tanden te poetsen wordt aangeraden om flessenwater te gebruiken. Ten vroegste zaterdagmiddag wordt het net helemaal vrijgegeven.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorzieningen (VMW) had donderdag telefoontjes gekregen van mensen die signaleerden dat het leidingwater een vreemde geur en smaak had. Na de middag werd na een crisisberaad in Kortrijk beslist om de hele hoofdleiding en de vertakkingen tussen Ieper en Poperinge grondig te reinigen en te controleren.

Chemisch product in waterproductiecentrum Zillebeke

“In Poperinge zelf werd de watertoren leeg getrokken, de hoofdleiding tussen Ieper en Poperinge werd ook helemaal leeggehaald”, vertelt José Masschelein, diensthoofd productie en toevoer van de VMW. Er werden stalen genomen die worden geanalyseerd. Nu blijkt dat er een chemisch product is gevonden in het waterproductiecentrum in Zillebeke, een product dat verwant is aan chloroform. Hoe het daar terecht is gekomen, is niet geweten.

Nu water uit Woumen

Het centrum in Zillebeke is sinds 15 uur donderdagmiddag afgekoppeld. Alle water is nu afkomstig van de Blankaart uit Woumen. Omdat het toch een tijdje zal duren voor al het vervuilde water weg is, wordt gevraagd om geen leidingwater te drinken of ermee te koken. Zich wassen en douchen mag wel, maar de VMW raadt aan om eerst de kraan een tijdje te laten lopen.

Nieuwe evaluatie morgenmiddag

Het is zeker nog wachten tot zaterdagmiddag voor het net volledig vrijgegeven wordt. Na nieuwe analyses zal de VMW beslissen of er weer leidingwater mag gedronken worden. In afwachting kunnen mensen nog altijd terecht bij de brandweer van Poperinge en in het oud gemeentehuis van Vlamertinge op drinkwaterzakjes op te halen.

(BS)

Meer in het journaal van Focus-WTV en in Krant van West-Vlaanderen. Of klikhiervoor het beeldverslag.Een cameraploeg ging ook eens langs bij een RVT, een school en een restaurant. Hoe behelpen zij zich, zonder leidingwater? Klikhier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier