Problemen bij politieraadsverkiezingen in kwart West-Vlaamse gemeenten

Redactie KW

Veertien West-Vlaamse steden en gemeenten zijn er niet in geslaagd om in eerste zit de politieraadsverkiezingen volledig correct te laten verlopen.

Dat blijkt uit de beslissingen van de West-Vlaamse deputatie die gisteren de laatste gemeente behandelde. Inmiddels zijn Bredene en Blankenberge al in beroep gegaan bij de Raad van State tegen de beslissing.

Gisteren lag de 64ste en laatste gemeente bij de deputatie, namelijk De Panne, en daar werden de verkiezingen goedgekeurd. Maar voor veertien andere steden en gemeenten was dat niet het geval. In Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Meulebeke, Waregem en Wielsbeke waren de verkiezingen geldig, maar één of meerdere opvolgers werden ambtshalve uit de verkiezingsuitslag geschrapt omdat ze geen lid waren van de gemeenteraad op het moment van de verkiezing. Dergelijke schrapping vereist geen nieuwe verkiezingen. In Anzegem, Koekelare, Lichtervelde, Tielt en Veurne moet één lid herverkozen worden, in Diksmuide twee en in Blankenberge en Bredene loopt dat aantal op tot respectievelijk vijf en zes leden. De verkiezing van de leden in Pittem werd dan weer volledig ongeldig verklaard, door een teveel aan stembriefjes. In Lichtervelde en Blankenberge hebben gemeenteraadsleden beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het besluit van de deputatie. Het is nu aan de betrokken steden en gemeenten om zelf hun fouten recht te zetten.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier