Prinsenpaar bezoekt Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke

Redactie KW

Prins Filip en prinses Mathilde hebben een bezoek gebracht aan de Westhoek. Ze waren te gast in het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, en zakten nadien af naar de beschutte werkplaats Westlandia in Ieper. Op de Grote Markt van Ieper maakten ze nog wat tijd voor de mensen die hen kwamen begroeten.

Het prinsenpaar kwam met een kleine vertraging aan in Zonnebeke. Tientallen schoolkinderen en ouderen bezorgden hen een warm welkom. Filip en Mathilde begroetten veel van de mensen die speciaal voor hen naar het Kasteelpark waren gekomen.

Conservator Franky Bostyn leidde het prinsenpaar daarna rond in het Memorial Museum Passchendaele 1917, dat ondergronds een aantal loopgraven heeft waarin scènes uit Wereldoorlog I zijn nagebootst.

Beschutte werkplaats

Van Zonnebeke ging het richting Ieper voor een bezoek aan de beschutte werkplaats Westlandia. Daar werken 665 mensen, van wie de meesten omwille van een arbeidsbeperking niet in aanmerking komen voor tewerkstelling in het gewone bedrijfsleven. Westlandia heeft een ruime waaier van activiteiten, zoals metaalbewerking, mechanische en elektrische montages, verpakking van producten en groenzorg.

Het bezoek aan de Westhoek eindigde met een receptie op het Ieperse stadhuis. Burgemeester Luc Dehaene vroeg het prinsenpaar om morgen aan prins William en Kate Middleton huwelijkswensen over te brengen vanuit de Vredesstad. Het paar reist straks naar Londen om de plechtigheid bij te wonen. Filip en Mathilde namen in Ieper ook nog ruimschoots de tijd om een praatje te slaan met enkele mensen die naar de Grote Markt waren afgezakt.

(JV/BELGA)

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier