Primeurframbozen komen uit Veldegem

In de REO Veiling in Roeselare zijn woensdagmorgen de eerste Belgische frambozen verkocht. De frambozen werden aangeboden door Filip Devlieghere uit Veldegem en ze haalden een klokprijs van 1,86 euro per bakje van 125 gram.
Redactie KW

In Roeselare zijn vanmorgen vroeg de eerste frambozen geveild. Goed nieuws voor al wie van die gezonde lekkernij houdt en ook wel een tikkeltje bijzonder. Doorgaans worden de eerste frambozen van het land in Limburg geveild maar deze exemplaren kwamen van een kweker uit Veldegem. Hij schakelde nog maar net over van tomaten op frambozen en is erg fier dat hij de eerste was.

4 kistjes met anderhalve kilo frambozen, 6 kilo in totaal. Met die oogst reed Filip Devlieghere uit Veldegem vanmorgen vroeg naar de veiling in Roeselare. Meteen de eerste op alle Belgische veilingen. “Zeker ben ik er trots op voor mijn eerste teelt, de eerste frambozen van België, niet iedereen denk ik kan dat realiseren”, klinkt het bij Filip Devlieghere.

1,86 euro voor een bakje van 125 gram of 15 euro per kilo. Dat is de prijs die Filip kreeg. Hij rekent op een gemiddelde prijs van 10 tot 12 euro per kilo en dat moet de zaak rendabel maken. Vorig jaar nog kweekte Filip Devlieghere tomaten. Dalende prijs van de tomaten en hoge stookolieprijzen deden hem uitkijken naar iets anders. Het werden frambozen. “Deze winter hebben we 2 tankwagens olie verstookt. Er hadden moeten tomaten staan dan lagen we zeker aan 6 à 7 tankwagens tot nu toe”, zegt Filip Devlieghere.

Deze winter heeft de teler flink geïnvesteerd. Hij bouwde zijn serres om en kocht een extra koelinstallatie. Kostprijs 25.000 euro. Frambozen kweken is veel arbeidsintensiever dan tomaten. Maar Filip Devlieghere is er rotsvast van overtuigd dat dit zal werken. Frambozen bevatten ondermeer antioxidanten. In de winkel kost een bakje van 125 gram ongeveer 2, 30 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier