Prijzen voor architecteur en energie naar West-Vlaamse projecten

Redactie KW

Een huis in Sint-Elooiswinkel en jeugdlokalen in Blankenberge hebben elk in hun categorie de Belgische prijs voor architectuur en energie gekregen. De prestigieuze prijs van de federatie van architectenverenigingen en Electrabel is gisteravond uitgereikt in de Bozar in Brussel. Er waren 280 inzendingen die door een internationale jury zijn beoordeeld.

Een woning in de Kuipebosstraat in Sint-Elooiswinkel, midden in het groen, is in de jaren 80 gebouwd. Het was ooit een klassieke fermette maar door de jaren heen wilden de eigenaars Julie Vandenbroucke en Michel Espeel wel es iets anders. Wegtrekken uit deze groene omgeving was geen optie. Het oorspronkelijke huis is opengebroken om vooral veel meer licht binnen te brengen. Ook de stalen wand rondom het huis is opmerkelijk. Het schermt af maar kaatst met de binnenwand ook het zonlicht in de woning.

” Wat hier gebeurt, is niet op één dag gebeurd. In een proces van vijf jaar zijn we gekomen tot een project waarbij de inhoud aangeeft hoe ze willen leven. Het geeft inhoud aan een project, meer dan een antwoord te geven aan een project op basis van functionele eisen”, zegt architect Johan Anrys.

De transformatie van het huis won in de categorie eengezinswoningen. De jeugdlokalen in het domein Zeebos in Blankenberge kreeg de prijs voor niet-residentieel publiek gebouw.

Prijzen voor architecteur en energie naar West-Vlaamse projecten

Bekijk hier de reportage

(K.V./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier