Priesters lezen schuldbrief nieuwe bisschop voor

Redactie KW

In het bisdom Brugge werd zo wat overal tijdens de eucharistievieringen vanochtend een brief van bisschop De Kesel voorgelezen. Daarin bekent de kerk schuld over het minimaliseren van het kindermisbruik. De brief viel bij de parochianen van Sint-Theresia in Kortrijk alvast in goeie aarde. Ook de opmerkelijke oproep van de Monseigneur om het verplichte celibaat af te schaffen werd bij velen positief onthaald. .

De nieuwe bisschop De Kesel liet de priesters in het bisdom Brugge vanmorgen een herderlijke brief voorlezen waarin staat dat de kerk te weinig beseft heeft welk leed het kindermisbruik heeft veroorzaakt. Priester John Dekimpe wees de Sint-Theresiaparochie in Kortrijk op de correctie die de Monseigneur nog doorstuurde. “In mijn brief schrijf ik dat we ‘wellicht’ te weinig beseft hebben, bij uw voorlezing vraag ik om daar ‘duidelijk’ van te maken”, aldus priester John Dekimpe vanochtend.

Een duidelijke mea culpa dus en daar waren de parochianen alvast tevreden over. Eén van hen: “Ik vind het heel zeker nodig dat er standpunt wordt ingenomen, voorheen werd alles afgewimpeld”.

Bisschop De Kesel wil ook het verplichte celibaat afschaffen. Een opmerkelijk standpunt dat tegen het vaticaan ingaat. Maar hij staat niet alleen. Priester John Dekimpe: Ik vind dat uitstekend. Had men het verplichte celibaat al afgeschaft in het begin van de jaren zeventig dan waren veel goeie priesters niet uitgetreden. En dan hadden ook een aantal priesters minder een dubbel leven moeten leiden”. Volgens de priester had het ook het kindermisbruik binnen de kerk voor een groot deel kunnen voorkomen.

Priester John Dekimpe heeft ook zo zijn mening over de uitspraken van de paus: “Als de paus zegt dat pedofilie een ziekte is dan zeg ik dat de paus niet bevoegd is om dat te zeggen. Ik wil graag zo’n uitspraak horen van een deskundige. Het is niet omdat men paus of bisshop is dat men over alles de waarheid in pacht heeft”.

De bisschop van Brugge vindt ook dat vrouwen eventueel priester moeten kunnen worden, Priester Dekimpe zegt ook hierop alvast volmondig ja, ook al is dat een nog groter taboe voor het vaticaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier