Priester John Dekimpe uit Kortrijk laat petitie rondgaan om Kerk te hervormen

Redactie KW

(UPDATE) Vlaamse gelovigen roepen hun bisschoppen op om noodzakelijke kerkhervormingen door te voeren. “Parochies zonder priester, eucharistievieringen op ongeschikte uren, gebedsdiensten zonder communie: dat hoeft toch allemaal niet ? Waarom blijven de noodzakelijke kerkhervormingen zolang uit ?” Dat staat in een petitie onderschreven door enkele priesters van het bisdom Brugge.

De 69-jarige priester John Dekimpe uit Kortrijk startte samen met enkele andere priesters en leken de petitie op. Ook gelovigen in Oostenrijk, Ierland en andere landen dringen aan op voor de kerk levensnoodzakelijke hervormingen. “De eerste bedoeling van onze actie is de gelovigen bewust te maken van de problematiek”, aldus Dekimpe. De priester kreeg al reacties uit het bisdom Antwerpen en een twaalftal mensen hebben de petitie ondertekend.

Man of vrouw, gehuwd of ongehuwd

“Wij begrijpen niet waarom de leiding van onze plaatselijke gemeenschappen zoals parochies niet wordt toevertrouwd aan een man of een vrouw, gehuwd of ongehuwd, beroepskracht of vrijwilliger, die daartoe de nodige vorming heeft gekregen”, luidt de petitie. De initiatiefnemers begrijpen evenmin waarom deze medegelovigen niet zouden mogen voorgaan in de zondagsvieringen. “We hebben in elke levende gemeenschap liturgische voorgangers nodig. Ook begrijpen wij niet waarom – waar geen priester voorhanden is – een woorddienst met communie niet zou mogen.” Ze vragen zich ook af waarom bekwame leken en gevormde godsdienstleerkrachten niet zouden mogen preken. Ook vinden ze dat aan gelovigen van goede wil die na een scheiding hertrouwd zijn, de communie niet geweigerd moet worden. De gelovigen pleiten om snel zowel gehuwde mannen als vrouwen tot het priesterambt toe te laten.

(BELGA)

Priester John Dekimpe uit Kortrijk laat petitie rondgaan om Kerk te hervormen

Bekijk hier de reportage

Priester John Dekimpe uit Kortrijk laat petitie rondgaan om Kerk te hervormen

Een parochie-assistente uit Pittem getuigt.

Meer in het nieuws op Focus-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier