Premies voor jonge gezinnen die huis kopen of huren in Oostende

Redactie KW

Schepen van Huisvesting Nancy Bourgoignie (SP.A) presenteerde een huurpremie en een aankooppremie om jonge Oostendenaars die voor het eerst een woning huren of kopen een duwtje in de rug te geven.

Beide premies zijn goedgekeurd door het schepencollege en worden op vrijdag 22 juni ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Voor de huurpremie komen enkel jongeren jonger in aanmerking die jonger zijn 25 jaar en voor de eerste keer een huis huren na het verlaten van de ouderlijke woonst. Minstens één van de partners moet minstens tien jaar onafgebroken op het grondgebied van Oostende hebben gewoond. De maandelijkse huurprijs mag maximaal 550 euro bedragen en er is ook een maximuminkomen vastgelegd om de premie te kunnen krijgen. De premie bedraagt twee maanden huur met een maximum van 1.000 euro, te storten op de geblokkeerde huurwaarborgrekening, en daarnaast twaalf maanden lang een subsidie van 100 euro per maand. Deze huurpremie geldt voor contracten die ingaan tussen 1 mei en 31 december. Er is een budget van 100.000 euro ingeschreven op de begroting 2012.

De aankooppremie is bedoeld voor jongeren jonger dan 35 jaar, die nog geen andere woning bezitten. Ook hier moet minstens één van de partners minstens tien jaar onafgebroken in Oostende hebben gewoond. Er is ook een maximuminkomen vastgelegd, dat wel hoger ligt dan bij de huurpremie. De aanvrager moet de premie terugbetalen als de woning verkocht wordt, opgesplitst, niet langer zelf bewoond of als de bestemming ervan wijzigt binnen een termijn van tien jaar. Deze premie bedraagt 5.000 euro, slechts éénmalig te krijgen, en ook hiervoor is een budget van 100.000 euro voorzien op de begroting 2012.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier