Premier Yves Leterme biedt ontslag regering aan (UPDATE)

Yves Leterme bood het ontslag aan, de koning houdt de beslissing in beraad (Foto a-RN)
Redactie KW

Premier Yves Leterme is omstreeks 13.30 uur, net na de ministerraad, vertrokken naar koning Albert om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

Premier Yves Leterme is even voor 13.30 uur naar het paleis getrokken om het ontslag van zijn regering aan de koning aan te bieden. Dat gebeurde nadat Open Vld op de ministerraad bevestigde dat de partij het vertrouwen in de regering opzegde, dat verklaarde PS-vicepremier Laurette Onkelinx bij het verlaten van de Wetstraat 16. De overige partijen reageerden ontgoocheld en wezen op de noodzaak om een regering te hebben wegens de crisis en het EU-voorzitterschap.

Bestaat er nog een wil?

Onkelinx noemde de houding van de Vlaamse liberalen onbegrijpelijk. “We waren bereid om naar een oplossing te zoeken voor het dossier BHV”, voegde ze eraan toe. CD&V-vicepremier Steven Vanackere vond dat iedereen nu zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Er moet volgens hem nu nagegaan worden of er nog een wil bestaat om verder te onderhandelen over BHV. Open Vld vond dat er onvoldoende wil bestond, dus is het volgens hem nu aan de Franstaligen om aan te tonen dat die wil er toch is.

“Land heeft regering nodig”

MR-minister Charles Michel zei verbaasd te zijn dat Open Vld uit de regering stapt. “Er was een wil om op korte termijn te onderhandelen over BHV”. Het is de verantwoordelijkheid van Open Vld om de regering te verlaten, luidde het. cdH-voorzitster Joëlle Milquet zei ontgoocheld te zijn over het opstappen van Open Vld, maar benadrukte dat ons land een regering nodig heeft. Er was een akkoord om met een strakke agenda te onderhandelen, zei ze.

De koning begon daarna met zijn consultatieronde.

(FV/Belga)

Vanavond ook in het journaal van Focus-WTV, vanaf 18 uur en ook stipt om 22 uur.

Alles over de regeringscrisis ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 30 april 2010

>> Volg West-Vlaams nieuws ook via twitter.com/kweeet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier