Premier Yves Leterme bezoekt tuinders in nood in Torhout

© Johan Sabbe
Redactie KW

Premier Yves Leterme heeft maandagavond een bezoek gebracht aan het tuinbouwbedrijf van Rudi Vanhoutte en zijn vrouw Hilde Naeyaert in Torhout. Het echtpaar wees de eerste minister op het rampzalige jaar dat de groentesector achter de rug heeft.

Ook nationaal voorzitter van de Boerenbond Piet Vanthemsche en enkele van zijn naaste medewerkers kwamen ter plaatse. Ze vroegen de premier om enerzijds de sociale bijdragen voor de getroffen bedrijven uit te stellen en deels zelfs op te heffen en anderzijds fiscale gunstmaatregelen uit te werken. Andere aanwezigen waren gedeputeerde Bart Naeyaert (broer van Hilde), de Torhoutse schepen van Landbouw Willy Depoorter en een afvaardiging van de Roeselaarse Reo-veiling met directeur Paul Demyttenaere en voorzitter Rita Demaré.

Groenten onder glas

Rudi Vanhoutte en Hilde Naeyaert telen op hun bedrijf van 9.000 m² groenten onder glas, hoofdzakelijk tomaten. Net die teelt heeft het voorbije jaar een enorme dreun gekregen. Het seizoen begon met erg lage prijzen door het overlappen van het aanbod uit Zuid-Europa en het aanbod uit Vlaanderen. In mei werden de tuinders bovendien getroffen door de crisis als gevolg van de EHEC-bacterie.

Rusland

Op dat moment sloot Rusland zijn grenzen voor Europese producten, daar waar net in mei en juni België traditioneel heel wat vruchtgroenten naar Rusland exporteert.

Premier Leterme had begrip voor de kritieke situatie waarin de tuinders verkeren en beloofde er alles aan te zullen doen om hen hulp te bieden.

(JS, foto JS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier