Premier opent Windturbinepark op Thorntonbank

Redactie KW

In Oostende en op de Thorntonbank, 27 kilometer voor de Belgische kust, wordt vandaag het eerste offshore windturbinepark officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van premier Herman Van Rompuy. Het park van C-Power telt momenteel zes turbines. Tegen 2013 moeten het er 54 worden die samen 300 Megawatt elektriciteit zullen opwekken. Daarmee kunnen 600.000 gezinnen een jaar lang van energie worden voorzien.

De ontwikkeling van het windturbinepark op de Thorntonbank is volgens algemeen directeur Filip Maertens van C-Power vooral een technische uitdaging geweest. “Nooit eerder werd een windturbine zo ver buiten de kust geplaatst. We hebben dan ook zwaar moeten investeren in onderzoek. Daarnaast hebben we ons door een hele nationale en internationale administratieve procedure moeten worstelen. Voor de uitvoering hebben we meer dan dertig vergunningen moeten aanvragen.”

De Duitse turbineproducent REPower heeft intussen een vestiging in de haven van Oostende in gebruik genomen. In de vestiging worden in een eerste fase negen werknemers gehuisvest voor het onderhoud van de turbines op de Thorntonbank. De Oostendse haven zal zich in de toekomst verder profileren als een haven voor duurzame energieprojecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier