Premier Leterme verlaat Belgische politiek voor topjob bij OESO

© BELGA
Redactie KW

(VIDEO UPDATE) Ontslagnemend premier Yves Leterme uit Ieper verlaat op korte termijn de Belgische politiek en gaat aan de slag bij een internationale organisatie. Leterme wordt adjunct-secretaris-generaal van de OESO, de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking. Het gaat om een mandaat van twee jaar, dat hernieuwd kan worden. Wanneer de premier zijn nieuwe functie pas opneemt, is nog niet duidelijk.

In de Wetstraat circuleert een tijdje geleden het gerucht dat premier Leterme voor een nieuwe internationale job beschikbaar is. De eerste minister liet dinsdagavond in een mededeling zelf weten dat hij de secretaris-generaal bij de OESO hem vrijdag zal voordragen als adjunct-secretaris-generaal.

Yves Leterme, die nu al meer dan een jaar ontslagnemend premier is, verdwijnt nog niet meteen uit de Wetstraat. De kans bestaat dat de uittredende premier nog mee de begroting voor volgend jaar moet opstellen. Hijzelf liet dinsdag nog weten dat hij daar snel duidelijkheid over wil. “Het spreekt voor zich dat de datum waarop hij in voorkomend geval de functie zal opnemen, bepaald zal worden mede rekening houdend met zijn huidige verantwoordelijkheden als eerste minister van de regering in lopende zaken”, zegt zijn kabinet dinsdagavond in een mededeling.

Sociale zaken

Yves Leterme wordt in bij de OESO verantwoordelijk voor alles wat met “sociale zaken” en “bestuur” te maken heeft. Alles wat te maken heeft met onderwijs, werk, gezondheid, kmo’s en territoriale ontwikkeling komt onder zijn bevoegdheid. Het mandaat van Leterme duurt in principe twee jaar, maar is verlengbaar. De ontslagnemende premier gaat uiterlijk op 31 december van dit jaar bij de OESO aan de slag. Als de politieke toestand het toelaat, vertrekt hij vroeger.

Reacties

De omgeving van de premier sluit niet uit dat Leterme ooit nog terugkeert naar de Belgische politiek. CD&V, de partij van Leterme, laat weten trots te zijn op de internationale waardering voor Leterme en wenst hem succes bij zijn nieuwe uitdaging. Op Twitter reageerde Open VLD’er Herman De Croo: “Regeringsloos land, zonder premier. Couldn’t be a worse day”.

Di Rupo

Formateur Elio Di Rupo feliciteerde premier Yves Leterme met zijn vermoedelijke nieuwe functie bij de OESO. Di Rupo wil Leterme bedanken “voor het werk dat hij, in een bijzonder moeilijke periode, in de regering heeft verricht”, luidt het in een mededeling. De formateur laat ook nog weten dat “België verder goed bestuurd zal blijven”. Maar één van de regeringsonderhandelaars ziet de zaken somber in. “De crisis duurt voort en de regering in lopende zaken biedt stabiliteit. Als de eerste minister dan vertrekt is dat niet echt positief”, aldus die onderhandelaar.

Premier Leterme verlaat Belgische politiek voor topjob bij OESO

Bekijk hier de reportage

(Belga, foto’s Belga)

Meer over dit onderwerp in de nieuwsflash van 13 uur, en vanavond ook in het journaal van FOCUS-WTV. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier