Premie voor restauratie Lange Max in Koekelare

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois kent een premie van bijna 77.000 euro toe voor de restauratie van het bakhuiscomplex de Lange Max in Koekelare.

De site is in 2003 beschermd als dorpsgezicht, het boerenhuis, het bakhuis en de geschutsbedding als monument. De site wordt nu gerestaureerd met het oog op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

“Dit complex is een uniek restant van de krijgsverrichtingen in het achterland van de frontstreek,” aldus minister Bourgeois. “Op de geschutsbedding werd op 27 juni 1917 het kanon, in de volksmond Lange Max genoemd, voor het eerst in gebruik genomen door de Duitse bezetter. De site van Lange Max is een van de weinige plaatsen waar het verhaal van de Duitse bezetter kan worden verteld aan de hand van materiële overblijfselen.”

Kanon

De Lange Max was het grootste kanon dat tot dan toe in de krijgsgeschiedenis gebruikt werd. Het was 17,50 m lang en had een gewicht van 75,5 ton. Het kanon was voornamelijk gericht op de haven van Duinkerke dat 44 km verderop ligt. De plek speelde een belangrijke rol als geschutsbasis voor lange afstandsaanvallen door de Duitsers tegen de Geallieerden.

Met het oog op de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog wordt nu het bakhuis van de hoeve gerestaureerd. Op de site was eerder al een herinneringspark en museum ingericht. Je kan er de resten zien van de geschutsbedding en de ondergrondse bunkers.

Na de restauratie zal in de stal van het bakhuiscomplex een filmzaal worden ingericht waar de bezoeker toelichting krijgt over de bouw, werking en vernieling van het langeafstandskanon Lange Max. De filmzaal functioneert dan als een inleiding op het museum.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier