Premie voor personeelsleden Bombardier die nieuwe collega aanbrengen

Redactie KW

Bedienden en kaderleden van Bombardier, producent van rollend spoorwegmateriaal, kunnen tot 2.000 euro opstrijken wanneer zij nieuwe medewerkers voor de fabriek in Brugge aanbrengen. Ondanks de economische crisis en de toegenomen werkloosheid blijft de zoektocht naar extra gekwalificeerd personeel niet evident.

In de lente van 2008 incasseerde Bombardier Belgium één van de grootste opdoffers uit haar naoorlogse geschiedenis. De felbegeerde mega-order van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, voor de bouw van 310 treinstellen voor het Gewestelijk Expressnet Brussel (GEN), werd toen gekaapt door concurrent Siemens. Even leek het voortbestaan van de Brugse vestiging, die in 2005 zijn 150ste verjaardag vierde, op het spel te staan. Maar de ontreddering van dat moment maakte snel plaats voor een nieuwe dynamiek en een goed gevuld orderboek voor de komende jaren.

Momenteel telt Bombardier Brugge circa 820 medewerkers en dat zijn er al weer 80 meer dan vorig jaar. De verwachting is dat er in de komende maanden nog eens 75 extra arbeidskrachten aan boord komen. Ondanks de toegenomen werkloosheid loopt dat proces niet als een sneltrein. Daarom wakkert Bombardier de zoektocht naar geschikte medewerkers aan met een premie van 500 tot 2000 euro bruto.

Premiesysteem

„Onze personeelsleden kunnen zelf nieuwe medewerkers aanbrengen en bij succesvolle rekrutering krijgen zij een premie die varieert naar gelang de functie en de graad van de nieuwe tewerkgestelde”, vertelt communicatiemanager Guy Hendrix aan Krant van West-Vlaanderen. Een andere factor is de geografische locatie van de tewerkstelling. Dat soort premies is niet echt nieuw. Dat kadert in ons Employee Referral Program dat sedert februari 2009 in voege is en dat geldt voor al onze vestigingen wereldwijd.

Steven Bogaert vakbondsafgevaardigde van ACV-Metaal bij Bombardier heeft een kritische bedenking bij de aanwervingspremie.

“Die premie geldt momenteel enkel voor bedienden en kaderleden. We gaan bij de directie van Bombardier pleiten om dit beleid ook door te trekken naar de arbeiders”, zegt hij aan Krant van West-Vlaanderen. (Jan B. Van In)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 12 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier