Premie voor onderhoud domein Sterrebos in Rumbeke

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft een landschapspremie van ruim 47.000 euro toegekend voor de restauratie van het beschermde “domein Sterrebos”, het park van het Kasteel van Rumbeke. De premiewerken omvatten het heraanplanten en restaureren van de dreven aan het stervormig knooppunt en de Engelse tuin.

Het bekende omwalde Renaissancekasteel van Rumbeke heeft een bijzonder park met hoofdkenmerken uit de klassieke 18de eeuw. Het is als zogenaamd Sterrebos ingericht in de tweede helft van de 18de eeuw op initiatief van Graaf de Murray. De dreven zijn straalsgewijs en volgens het aantal uren op een klok gericht op verschillende landschapselementen binnen of buiten het kasteelpark, zoals bijvoorbeeld de kerktorens van Rumbeke en Roeselare, molens en beelden.

Beschermd

In het begin van de 19de eeuw is aan de oostelijke zijde van het park een tuin in Engelse landschapsstijl aangelegd. Het kasteel prijkt sinds 1942 op de lijst van beschermde monumenten. Het park zelf werd in 1969 als landschap beschermd.

Minister Bourgeois: “Eigenaar nv ‘Domein Sterrebos’, een publiek-private samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen en private eigenaars, kunnen dankzij een beheersplan aanspraak maken op deze landschapspremie, waarbij tot max. 70 % van de geraamde kostprijs van de onderhouds – of instandhoudingswerken kan gesubsidieerd worden.”

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier