Praalstoet Gentse Floralien kleurt Brugs

De Gentse Floraliën kleuren met hun praalstoet bijzonder Brugs
Redactie KW

Zondag worden in de Gentse binnenstad tienduizenden mensen verwacht voor de historische praalstoet ‘Gent en de Gentse Floraliën’. Aanleiding voor deze stoet is de 200ste verjaardag van de Stichting Gentse Floraliën. Opmerkelijk is dat Paul van den Bosch, de uitgeweken Brugse directeur van deze stichting, voor de invulling van de stoet een beroep deed op Bruggelingen.

“Ik heb hier toch een beetje mijn regieconcept verder kunnen toepassen zoals ik in Brugge al met de Heilig-Bloedprocessie en de Gouden Boomstoet deedn,” zegt Willems. “Daar worden heel korte taferelen gespeeld. Taferelen die bestaan uit niet meer dan enkele replieken die geschreeuwd worden, maar slechts 30 seconden duren.”

Niet enkel regisseur Tony Willems komt uit Brugge. Ook scenarist professor Yvan Vanden Berghe en algemeen coördinator Etienne Mommerency komen uit de Breydelstad. Geen toeval, want in tegenstelling tot Gent heeft Brugge wel veel expertise inzake historische stoeten en processies.

“De Gentenaars zijn fier dat ze mogen meedoen, dus dat valt mee,” zegt Etienne Mommerency. “Iedereen die zich engageert om mee te doen, is anders ook een actieve mens, dus om die mensen samen te krijgen voor repetities en kostuums te passen, moet steeds een puzzelplaatje ingevuld worden. En dat is zeer moeilijk.”

De Nieuw-Gentse Alliantie zal opnieuw steigeren, want niet enkel de leiding van de stoet is in handen van West-Vlamingen. Ook bij de 1.200 figuranten zitten er uit onze provincie. Bernd Coene uit Ledegem en Benjamin Verstraete uit Wervik kruipen zondag in de huid van trommelaars. Zij escorteren de stroppendragers die in opstand kwamen tegen Keizer Karel.

De historische praalstoet, die uit 35 taferelen en 21 praalwagens bestaat, gaat zondag om 15 uur van start. Voorlopig blijft het bij een eenmalig gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier