Potvis siert opnieuw bloemenuurwerk

Redactie KW

Donderdagmorgen werd de beroemde potvis terug voor het Oostendse bloemenuurwerk geplaatst. 48 jaar lang was het beeld verdwenen, maar dankzij Sophie Viaene is de Vis – zoals de Oostendenaars het beeld noemen – terug.

De potvis sierde tussen 1933 en 1963 het bloemenuurwerk, dat toen nog op de middenberm van de Leopold II-laan lag. Toen het bloemenuurwerk in 1963 verplaatst werd naar het Leopoldpark, verdween de vis uit beeld. Sophie Viaene ontdekte de vis vorig jaar toevallig in Aviflora in Ingelmunster en begon prompt een actie om de vis terug in Oostende te krijgen. Zo richtte ze een Facebookpagina op, die al vlug meer dan 500 leden had.

Meer nog, de Oostendse bracht de eigenaar van Aviflora en het stadsbestuur met elkaar in contact. Een contact dat vruchtbaar bleek, want eerder dit jaar werd de vis overgebracht naar Oostende. Bertold Vandenbussche, leraar aan de Oostendse kunstacademie, herstelde en renoveerde het beeld, waarna het donderdagmorgen een nieuwe stek kreeg in de vijver voor het bloemenuurwerk in het Leopoldpark.

Wie de vis wil bewonderen, moet echter nog even geduld hebben. Een zwart doek bedekt de vis nog tot de officiële persvoorstelling komende maandag.

(SRA/FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier