Positief advies voor bescherming standbeeld Diksmuidse generaal

Redactie KW

Het schepencollege van Diksmuide zal positief advies te verlenen aan minister Dirk Van Mechelen omtrent de bescherming als monument van het standbeeld van Jacques de Dixmuide op de Grote Markt. Opmerkelijk is dat dit advies meerderheid tegen minderheid gegeven wordt, en dan nog op grond van een waarde waar het hem niet om te doen is in het beschermingsvoorstel…

Als het van ons schepencollege afhangt, dan mag het standbeeld van Baron Generaal Jacques de Dixmude beschermd worden door bevoegd minister Dirk Van Mechelen (Open VLD). Een opmerkelijke beslissing als men weet dat een van de twee meerderheidfracties (SP.A-Open) het standbeeld op de Grote Markt al vele jaren liever kwijt dan rijk zou zijn, en een SP.A-Open gemeenteraadslid – Danny Decaestecker – een van de voortrekkers is van de groep van tegenstanders van het beeld van de generaal op de Grote Markt. De man heeft zijn verdienste als legeroverste tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar speelde ook een minder fraaie rol in de voormalige Belgische kolonie Congo.

Tegenstrijdige meningen

Het tiental bezwaren tegen de bescherming van het standbeeld, en het feit dat er twee tegenstrijdige meningen binnen het schepencollege waren, werden met een ‘democratische’ stemming’ van tafel geveegd.

Op de zitting van het schepencollege was iedereen het er unaniem over eens dat er zich geen bescherming opdringt van het standbeeld van de generaal op grond van artistieke redenen”, zegt schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open). „Anderzijds werd meerderheid tegen minderheid (CD&V telt binnen het schepencollege vier leden, SP.A-Open drie, DVD) niettemin positief advies verleend tot bescherming, maar dan op grond van historische redenen, zijnde de band met Diksmuide, en dit mits de bescherming als monument van het standbeeld van Baron Generaal Jacques geen hypotheek legt op de eventuele verplaatsing van het standbeeld in het kader van een mogelijke heraanleg van de Grote Markt”, aldus de schepen.

Uitgebreid artikel in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 21 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier