Portret Willy Vermote

Redactie KW

Tijdens een ritje met de fiets is ereschepen Willy Vermote zondag plots onwel geworden en gestorven. Hij was 76 jaar.

Willy Vermote was een rasechte Nieuwpoortenaar. Hij werd op 24 januari 1933 geboren. Als onderwijzer begon hij aan de toenmalige Rijksschool in Nieuwpoort. Hij eindigde zijn beroepsloopbaan als directeur van het MPI Westhoek in Koksijde.

Zijn politieke loopbaan begon in 1964 als socialistisch gemeenteraadslid. In januari 1971 werd hij tot schepen verkozen van de BSP/CVP-coalitie die door burgemeester Georges Mommerency werd geleid. Vier ambtstermijnen – van 1971 tot 1994 – was hij schepen. Zijn politieke loopbaan eindigde in mineur. Na grote onenigheid in eigen partij koos hij de kant van burgemeester Mommerency. Beide politici, die de socialistische partij tot een ongekende bloei hadden gebracht in Nieuwpoort, werden uit de lokale afdeling gezet.

Willy Vermote was niet alleen politiek actief, maar ook op het gebied van sport. In 1950 werd hij secretaris van de Vrije Zwemmers Nieuwpoort (VZN). Hij zou zich 52 jaar voor die zwemclub inzetten. In 1980 stichtte hij de Waterpoloclub Nieuwpoort, een club die erin slaagde vijf nationale titels te winnen. En eind 1984 stichtte hij de Kanaalzwemmers Nieuwpoort. Redenen genoeg dus voor de stedelijke sportraad om hem in 2002 te onderscheiden.

De uitvaart vindt zaterdag 30 mei om 11 u plaats in aula De Valk. (DCR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 29 mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier