Portret van afscheidnemend gouverneur Paul Breyne

Redactie KW

Morgen is het groot afscheidsfeest van gouverneur Breyne in de hallen in Roeselare. Hij wordt op één februari opgevolgd door Carl Decaluwé. Breyne zal bijna 15 jaar gouverneur geweest zijn van West-Vlaanderen. Hij heeft zich vooral toegelegd op verkeersveiligheid en een nauwe samenwerking met de provincie Zhejiang in China.

Toen Paul Breyne in 97 Olivier Vanneste opvolgde als gouverneur van West-Vlaanderen, stond hij wat argwanend tegenover zijn nieuwe job. Achteraf bekeken was het voor hem een droomjob.

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is het stokpaardje van de gouverneur. Met provinciale campagnes als de verkeersveilige dag en nacht en Modder op de Weg wil hij het aantal verkeersdoden terugdringen. En daar slaagt hij in, het aantal dodelijke slachtoffers daalt, West-Vlaanderen haalt de vooropgestelde doelstellingen. “Ik denk dat West-Vlaanderen als enige provincie de doelstellingen van de Staten-Generaal zal gehaald hebben”, getuigt verbindingsambtenaar Frank Debrock.

Zehjiang

Ook de veiligheid op zee ligt hem na aan het hart, net als relaties met het buitenland. Zo wordt in 2000 het Chinese Zehjiang een zusterprovincie van West-Vlaanderen. De vele werkbezoeken van de gouverneur opent deuren voor een aantal West-Vlaamse kmo’s. Wat voor soort gouverneur Paul Breyne is geweest, daar moeten anderen over oordelen, zegt hij. Hij zal vooral het contact missen met de vele gewone West-Vlamingen die hij mocht ontmoeten, West-Vlamingen die waardevol werk verrichten.

Portret van afscheidnemend gouverneur Paul Breyne

Bekijk hier de reportage

(B.S/A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier