Portret Geert Bourgeois

Redactie KW

Geert Bourgeois, geboren in Roeselare op 6 juli 1951 en woonachtig in Izegem, was al heel jong politiek actief.

HIj was vele jaren secretaris van de Izegemse Volksunieafdeling en werd in 1977 voor de eerste keer als gemeenteraadslid verkozen. Hij was van 1983 tot 2004 eerste schepen van Izegem. Hij doorliep alle geledingen van de partij en werd in 1995 federaal volksvertegenwoordiger. Geert Bourgeois legde zich vooral toe op juridische materies en communautaire aangelegenheden.

Hij kwam nationaal in de belangstelling als vooraanstaand lid van de commissie-Dutroux. In 1999 werd hij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers fractieleider van de Volksunie. In 2000 werd hij tot algemeen partijvoorzitter verkozen. Toen de Volksunie na interne twisten uit elkaar spatte, richtte hij in 2001 de N-VA (de Nieuw-Vlaams Alliantie) op. Geert Bourgeois bleef een conservatieve, onafhankelijk Vlaams-nationalistische koers varen.

De 57-jarige Izegemnaar was van 2001 tot 2004 de eerste voorzitter van de N-VA, die een felle oppositie tegen de paarse regering voerde. In 2003 werd hij als enige N-VA-kandidaat als federaal kamerlid herkozen. Na de Vlaamse verkiezingen van 2004 stapte hij over naar de Vlaamse regering. Toen Geert Bourgeois in 2004 in de regering Leterme I (nu aangevoerd door CD&V’er Kris Peeters na de overstap van Yves Leterme naar het federaal niveau) Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid en Media werd, werd hij door huidig N-VA-voorzitter Bart De Wever opgevolgd.

Toen op het N-VA-partijcongres in Gent zondagmiddag bijna unaniem werd beslist de steun aan de federale regering op te zeggen, werd de druk op Geert Bourgeois als minister in de Vlaamse regering opgevoerd. Zowel SP.A als Open VLD eisten zijn ontslag. Maandagmiddag besliste Geert Bourgeois dan ook als minister uit de Vlaamse regering te stappen. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier