Poperinge krijgt subsidie voor studie over militaire begraafplaats

Redactie KW

Het stadsbestuur van Poperinge krijgt een subsidie van 65.000 euro van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux voor de voorbereiding van de bouw van een bezoekerscentrum bij Lijssenthoek Military Cemetery, na Tyne Cot de grootste Britse begraafplaats in België.

Bedoeling is de infrastructuur te openen tegen 2014, de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog, zo meldt de stad.

Er is echter nog zeer veel wetenschappelijk onderzoek nodig om het geplande bezoekerscentrum met relevante info te stofferen. Ondanks de grote belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog is er tot nu toe weinig onderzoek gebeurd naar de veldhospitalen in de Ypres Salient.

Ook de persoonlijke levensverhalen van de bijna 11.000 begraven soldaten op Lijssenthoek en de ontstaansgeschiedenis van de begraafplaats zelf zijn nog onvoldoende wetenschappelijk onderzocht en ontsloten.

“De stad werft voor dit wetenschappelijk onderzoek een projectmedewerker aan”, zegt schepen van Toerisme Jurgen Vanlerberghe. “De financiering voor het eerste jaar is dankzij de subsidie van de minister rond. Wij hopen dat de minister en de Vlaamse overheid ook de komende jaren in dit driejarige project investeren.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier