Poolse Astra’s voor haven Zeebrugge

Redactie KW

PKP Cargo, een Poolse spoorwegmaatschappij, vervoert vanaf volgende week Opel Astra’s naar Zeebrugge.

De auto’s zijn gemaakt in Polen, want de Opel-fabriek in Antwerpen is nu al ruim twee jaar dicht. Dat schrijft De Tijd vrijdag. PKP Cargo is al de dertiende spoorwegmaatschappij die een vergunning krijgt om eigen goederentreinen te laten rijden op het Belgische spoornet. De Polen sturen vanaf maandag een eerste trein van Gliwice, via Aken-West en Montzen, naar de haven van Zeebrugge.

Goed nieuws voor de zeehaven, maar een pijnlijke herinnering aan de sluiting van Opel Antwerpen, meent De Tijd. De trein zal immers vier keer per week auto’s importeren, onder meer de Opel Astra Cabrio die sinds begin dit jaar geproduceerd wordt in Gliwice.

Blij

Zeebrugge is er wel blij mee: “Deze trafiek versterkt nog de hubfunctie van onze haven naar Polen”, zegt havenvoorzitter Joachim Coens in de krant. Richting Polen zal PKP Cargo wagens vervoeren die ingevoerd werden via de West-Vlaamse zeehaven.

NMBS Logistics krijgt er een concurrent bij op zijn thuismarkt. De goederendochter van de NMBS is karig met commentaar: “We hechten niet zoveel belang aan marktaandeel. We focussen op kwaliteit en rendabiliteit”, zegt de woordvoerster in De Tijd. De kans dat PKP Cargo uitgroeit tot een vaste waarde op het Belgische spoor én dus een geduchte concurrent wordt voor NMBS Logistics is reëel. PKP Cargo is immers al de nummer twee van Europa inzake goederenverkeer per spoor, na het ongenaakbare Deutsche Bahn Schenker Rail, maar voor SNCF Fret.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier