Poolse ambassadeur: “draag Tielt warm hart toe”

Redactie KW

De ambassadeur van Polen heeft een officieel bezoek gebracht aan Tielt en Ruiselede. Die hebben een bijzonder band met dat land want een Poolse tankdivisie heeft die gemeenten bevrijd op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Naast twee bedrijfsbezoeken bracht de ambassadeur eer aan zijn gesneuvelde landgenoten.

Acht Poolse soldaten verloren het leven bij de zware gevechten bij de bevrijding van Tielt in ’44. De ambassadeur kwam hen persoonlijk eren, met witte en rode rozen, de Poolse kleuren. “Waarom hebben zulke jonge mensen hun leven verloren? Polen, Belgen, Fransen, Duitsers… dat maakt niets uit,” zegt ambassadeur Slawomier Czarlewski. “We moeten ons dit herinneren omdat de geschiedenis zich niet zou herhalen. We mogen dit niet vergeten. We mogen modern zijn maar we moeten het verleden blijven herdenken.”

“Dragen Tielt in ons hart”

“Op de ambassade dragen we de naam Tielt in ons hart,” zegt Czarlewski. “We zien de vriendschap met de Polen en de gemeenten. De namen van de gemeenten zijn natuurlijk bekend in Polen, bij de oudstrijders maar ook bij de jongeren.”

De ambassadeur bezocht ook Piano’s Maene en het textielbedrijf ITC dat zijn getufte tapijten ook naar Polen exporteert.

(jv/ad)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier