Pompei: schip en bemanning vrij

Redactie KW

Het gekaapte Belgische schip Pompei is zondag vrijgegeven door Somalische piraten. Ook de 10-koppige bemanning, onder wie twee West-Vlamingen, werd vrijgelaten. Iedereen is ongedeerd. Dat meldt de woordvoerder van premier Herman Van Rompuy.

De regering werd op de hoogte gebracht dat de bemanning van de Pompei en het schip werden vrijgegeven. Via het crisiscentrum kregen we informatie dat de bemanning ongedeerd is. De regering kijkt uit naar het weerzien met de Belgische, Nederlandse, Kroatische en Filipijnse families van de bemanning, die sinds zaterdag 18 april angstvallig in afwachting hebben geleefd.

Volgens de premier heeft de goede samenwerking tussen alle diensten en overheden, die samen werden voorgezeten door het federaal parket en het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, alle informatie perfect opgevolgd worden. Deze samenwerking tussen de verschillende publieke en privéactoren heeft mee bijgedragen tot deze gunstige ontknoping, luidt het.

De Pompei, een steenstorter van baggeraar Jan De Nul, werd op zaterdagmorgen 18 april gekaapt voor de Somalische kust. Het schip was onderweg naar de Seychellen. Aan boord bevonden zich tien bemanningsleden, onder wie twee West-Vlamingen: Een man van 38 uit Blankenberge en één van 42 uit Oostende.

Somalische piraten hadden dinsdag al aangekondigd de Pompei te zullen vrijgeven. De woordvoerder van de piraten zei dat de onderhandelingen na 20 dagen werden afgerond. Er zou overeengekomen zijn dat er 2,8 miljoen dollar losgeld wordt betaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier