POLL : Waar ga jij winkelen in West-Vlaanderen

Redactie KW

(UPDATE) De bekende retailprofessor Gino Van Ossel was onlangs in Kortrijk voor de startnota ‘Winkelen in Vlaanderen’ van Vlaams minister-president Kris Peeters. De professor stelde dat West-Vlamingen in de toekomst vooral naar Kortrijk en Brugge zullen trekken om te winkelen en de kleinere steden daar last van zullen ondervinden.

Eerst en vooral moet je bij winkelbeleid een onderscheid maken tussen de bindingskracht en de aantrekkingskracht van een stad of gemeente”, aldus professor Van Ossel. „De bindingskracht slaat op het bedrag dat de inwoners in eigen stad of gemeente uitgeven. Als een Tieltenaar bijvoorbeeld schoenen nodig heeft, kan hij die snel en zonder problemen in Tielt zelf kopen. Onder aantrekkingskracht wordt verstaan in welke mate een stad of gemeente erin slaagt om mensen die er niet wonen naar de winkels te lokken, veelal voor een dagje winkelplezier. Mijn overtuiging is dat Kortrijk en Brugge in dat laatste het hoogst scoren in West-Vlaanderen en dat zij daarom de twee grote winkelsteden van de provincie zullen worden.”

“Meeste problemen voor Roeselare”

„Ik voorzie dan ook de meeste problemen voor Roeselare, een winkelstad die ik trouwens best aangenaam vind.” Wat Roeselare moet doen om als winkelstad niet weg te deemsteren, dat weet Gino Van Ossel niet meteen. „Ik denk eerlijk gezegd niet dat er veel aan te doen is. Het verzorgingsgebied van Roeselare (zijn inwoners en die van het hinterland, red.) is niet zo heel groot en er zijn die vele baanwinkels in de periferie die veel shoppers uit Roeselare weghouden. Dat vind ik jammer voor de winkelstad Roeselare, want nog eens, het is daar leuk winkelen.”

Roeselare verontwaardigd

De uitspraken van professor Van Ossel maken alleszins iets los. Uit Roeselare komen er verontwaardigde reacties los, onder meer van de Centrumstraten en het stadsbestuur. Ook uit de voorlopige resultaten van onze poll blijkt dat heel wat West-Vlamingen Roeselare wel nog als winkelstad zien. De Rodenbachstad staat er bovenaan, voor Brugge en Kortrijk. Los van de ‘grote vijf’, verzamelen overigens ook Waregem, Izegem en Knokke-Heist enkele procenten.

(AXV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

>> Waar ga jij winkelen? Doe hier mee aan onze poll :

Waar ga je af en toe winkelen in West-Vlaanderen?online survey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier