Politiezones in de regio gaan samenwerken om mensensmokkel te stoppen

Redactie KW

De lokale politiediensten van verschillende zones gaan onder coördinatie van het parket van Brugge samenwerken, om de toenemende mensensmokkel in de streek te stoppen. Uit onderzoek van de afgelopen maanden blijkt dat de illegale vluchtelingen uit Frankrijk worden aangevoerd, om hier in vrachtwagens te klimmen, die uiteindelijk via het Franse Duinkerke naar Engeland gaan. De lokale politiediensten willen niet meer focussen op de vluchtelingen, alleen nog op de smokkelaars zelf.

Het parket van Brugge is sinds enkele jaren bevoegd voor mensenhandel en illegale vluchtelingen, in de hele provincie. Op hun vraag zat de federale politie vanmorgen samen met de chefs van de lokale zones Kouter, Spoorkin, Westkust en Oostende, om een algemene aanpak van de mensenhandel in illegale vluchtelingen uit te werken. “Mensensmokkelaars houden zich uiteraard niet aan de grenzen van politiezones. Dus we moeten meer gaan samenwerken, tussen federaal en lokaal. Waarin voornamelijk het arrondissement Veurne en het arrondissement Brugge performant gaan afspreken met elkaar”, zegt Paul Mortier, korpscehf van de politiezone Kouter.

Uit onderzoek van de afgelopen maanden blijkt ook dat de vluchtelingen vanuit Frankrijk worden aangevoerd. “Dat is eigenlijk een lusbeweging. De mensen die op een of andere manier naar Engeland willen, komen eigenlijk van Frankrijk. Die gaan in een lus naar de parking van Westkerke, om dan eventueel te voet of via het openbaar vervoer naar Oostende, maar ook naar Adinkerke te gaan. Daar proberen ze dan trailers te nemen, die via Frankrijk naar Engeland gaan”, zegt Paul Mortier.

Smokkelaars en niet de vluchtelingen

De vluchtelingen worden op die rondritten begeleid door zogenaamde runners. Er is nu afgesproken dat de vluchtelingen zelf niet langer worden geviseerd. Alle aandacht en middelen gaat nu naar de smokkelaars zelf. “Je moet het niet zien als een groot netwerk, van één grote baas, met daarin verschillende takken. Het gaat om kleine organisaties die uiteindelijk onderling niets met elkaar te maken hebben. Heel vaak gaat het om drie of vier mensen, die de handel runnen, onafhankelijk van elkaar. En dat is juist de moeilijkheid: als je één groep kunt pakken, heb je maar één groepje. Maar de rest blijft wel komen”, besluit korpschef Mortier.

De vluchtelingen moeten gestopt worden aan de grens dus. Het parket van Brugge wil naast een betere samenwerking tussen de lokale politiezones, ook afspraken maken met de Franse politiediensten. (MD)

Meer nieuws op Focus vanavond vanaf 18u00.

Politiezones in de regio gaan samenwerken om mensensmokkel te stoppen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier