Politiezone Gavers ontwikkelt digitaal platform voor slimme camera’s

Redactie KW

De politiezone Gavers, in Harelbeke en Deerlijk, heeft een digitaal platform ontwikkeld waardoor alle politiezones nummerplaatgegevens van hun ANPR-camera’s kunnen uitwisselen. Daarmee is volgens de procureur het cameraschild aan de grens geboren. Ook andere West-Vlaamse zones tonen al grote interesse.

Het nieuwe anonieme voertuig van de politiezone Gavers maakt indruk. Maar eigenlijk is de digitale applicatie ‘info-target’ waarvan de ANPR-camera’s op het voertuig gebruik maken pas echte hightech. De korpschef ontwikkelde die samen met een Kuurnse firma. De gerechtelijke arrondissementen Kortrijk, Ieper, Moeskroen en Komen-Waasten gebruiken sinds kort de app voor hun camera’s met nummerplaatherkenning. Ook de zone Westkust, voor De Panne, Koksijde en Nieuwpoort, toont interesse.

Op het platform worden lijsten van geseinde en gestolen voertuigen ingevoerd. De Zone Gavers kon sinds de start twee maanden geleden van al 35 van de 3000 voertuigen van de nationale lijst traceren. Van de lokale lijst traceerde ze een derde. En ook op het niveau van het arrondissement en zelfs internationaal boekte de zone succes.

Akkoorden van Doornik

“Het meest sprekende voorbeeld hadden we onlangs,” zegt korpschef Rino Defoor. “Het ging om een typisch voorbeeld van grenscriminaliteit. De problemen begonnen in Roeselare, onze ANPR heeft dat voertuig dan onderschept en we zijn tot in Frankrijk gereden om ze te helpen arresteren.”

En zo kunnen de nieuwe akkoorden van Doornik echt in de praktijk gebracht worden. Volgens de Zone Gavers, maar ook volgens de procureur is het nu hoog tijd dat de hogere overheid knopen doorgehakt voordat zones als eilandjes opereren.

Straks in hele provincie?

“Het is nuttig voor ons gerechtelijk arrondissement, voor West-Vlaanderen, maar ik denk ook voor heel Vlaanderen en zelfs heel het land,” zegt procureur des konings Jean-Marie Cool.

(KB/JV)

Meer in het nieuws op WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier