Politieman ging boekje te buiten met cameraman tijdens Batjes in Roeselare

Redactie KW

Jurgen Deleye, die nu in Nederland woont en werkt, wou afgelopen vrijdag een documentaire draaien tijdens ‘t Vat op de Batjes. “Ik wou eens op een leuke manier nagaan hoe West-Vlamingen denken over Hollanders.” Maar in plaats daarvan kreeg hij een politieman op zijn dak. Zijn camera werd afgenomen. “Ik weet niet wat die man bezielde, maar de manier waarop hij me behandelde tart de verbeelding. Hij ging zijn boekje te buiten en dat zonder reden.”

Vrijdag kwam Jurgen samen met twee medewerkers een documentaire en een reportage draaien in Roeselare. “Ik wilde weten hoe Roeselarenaars en Vlamingen bij uitbreiding tegenover Nederlanders staan”, legt Jurgen uit. We waren nog maar tien minuutjes aan de slag toen ik me op de hoek van de markt richting Sint-Michielskerk gehurkt opstelde. Ik hoorde plots in mijn oortje dat er iets aan het gebeuren was. Toen ik me omdraaide, zag ik een agent op me afstormen. Ik moest mijn camera afzetten of hij zou die in ‘tutten slaan’. Ik vertelde hem – naar de waarheid – dat ik op dat moment niet aan het filmen was. Maar die politieman was buiten zinnen. Ik moest meekomen naar het politiebureau en mijn materiaal afgeven. De camera raakte daarbij ook beschadigd. Ik vroeg de agent om zich te identificeren en wilde weten wat ik in godsnaam misdaan had. Maar ik kreeg helemaal geen antwoord.”

“Hardhandige arrestatie?”

Jurgen Deleye had ook de indruk dat de andere aanwezige agenten een zekere schrik vertoonden om tegen de politieman in te gaan. “Je zag wel dat ze niet akkoord gingen met zijn handelwijze, maar niemand durfde hem terechtwijzen. Ter plaatse vernam ik dat de politieman dacht dat ik gefilmd had hoe hij iemand hardhandig arresteerde. Ik weet niet of dat effectief gebeurd is, maar ik heb zoiets in alle geval niet gezien en dus ook niet gefilmd.”

Objectief onderzoek

Zonechef Curd Neyrinck van de politiezone Riho bevestigt dat er een onderzoek loopt. “We hebben hier een interne dienst die in dergelijke gevallen een objectief onderzoek voert. Om dat objectief te houden, kan ik hier niet meer uitspraken over doen.”

(WVS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

>> Het volledige verhaal lees je op www.grenswetenschap.nl/weekbode

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier