Zwart kruispunt verdeelt de gemeenteraad in Houthulst

Schepen Geert Van Exem (CD&V) geeft op de gemeenteraad uitleg bij het ontwerp van de grote rotonde op het kruispunt Groenebosdreef-Jonkershovestraat-Stokstraat. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de gemeenteraad van Houthulst vond dinsdag een debat plaats over de herinrichting van het kruispunt Groenebosdreef-Jonkershovestraat-Stokstraat.

Het gemeentebestuur, een coalitie van CD&V en SP.A, had bij een studiebureau een onderzoek besteld over eventuele oplossing voor het kruispunt Groenebosdreef-Jonkershovestraat-Stokstraat, waar de afgelopen jaren veel zware ongevallen gebeurden. Vorige maand had schepen van openbare Werken Geert Van Exem (CD&V) al de resultaten kort voorgesteld. Drie voorstellen kwamen uit de bus: een groot rondpunt, een klein rondpunt en een minimale oplossing met onder meer een asverschuiving.

Illusie wegnemen

De bedoeling was dat er op deze gemeenteraad een open debat zou gevoerd worden over het kruispunt. Schepen Geert Van Exem had op de vorige gemeenteraad al gezegd dat het gemeentebestuur een voorkeur heeft voor de derde optie. N-VA ging daar niet mee akkoord. “Volgens ons is het eerste voorstel, dus het grote rondpunt, de mooiste en beste oplossing”, zei fractieleider Filip Vanhevel van N-VA. “Getuigen en slachtoffers van ongevallen op het kruispunt zeggen allemaal dat ze het idee hebben dat ze vanuit de Stokstraat of de Groenebosdreef kunnen rechtdoor rijden en denken dat ze op een voorrangweg rijden. Het eerste voorstel is het enige ontwerp waarin deze illusie effectief weggenomen wordt. Met een verhoging heb je dat niet.”

Onteigenen

“Sinds proefopstelling is dat niet meer gebeurd”, antwoordde Geert Van Exem, verwijzend naar de tijdelijke asverschuiving die in de Stokstraat op 150 meter van het kruispunt werd ingericht. “Een bijkomend probleem met de rotonde is dat er een deel van de grond van een landbouwer ingenomen moet worden. De vraag is of die landbouwer dat wil verkopen. Zoniet, dan moeten we onteigenen en dan zijn we voor vele jaren vertrokken, om nog maar te zwijgen over te kost voor de gemeente.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier