Zwart kruispunt in Houthulst wordt heringericht, maar er komt geen rotonde

Maar liefst zeven gemeenteraadsleden ontbraken. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De gemeenteraad van Houthulst keurde dinsdagavond de herinrichting van het kruispunt Stokstraat-Jonkershovestraat goed. De N-VA stemde tegen. Hun voorstel voor een rotonde werd het niet.

De eerste gemeenteraad na de zomervakantie kwam voor heel wat gemeenteraadsleden in Houthulst wat te vroeg, want maar liefst zeven van de 21 raadsleden hadden zich verontschuldigd. Dat weerhield de wel opgedaagde gemeenteraadsleden er niet van om over het belangrijke punt over de herinrichting te stemmen, waarvoor de lastvoorwaarden en gunningswijze moest goedgekeurd worden. In juni kwam iemand van het studiebureau uitleg geven over de verschillende pistes die mogelijk waren om het zwarte kruispunt, waar in het verleden al veel zware ongelukken gebeurden, veiliger te maken. Toen bleken meerderheid en oppositie grondig van mening te verschillen. Terwijl de meerderheid van CD&V-S.PA opteerde voor een minimale herinrichting met asverschuivingen en suggestiestroken, wilde oppositiepartij dat er gekozen werd voor een grote rotonde, inclusief onteigeningen.

“Voor mij voelt dit echt aan als een gemiste kans” – Filip Vanhevel (N-VA)

Het schepencollege hield echter voet bij stuk, maar meent wel rekening te hebben gehouden met de suggesties van N-VA. “Er kwam een opmerking dat de oversteekplaatsen voor de fietsers duidelijker moest gemarkeerd worden, dus werden er extra fietssuggestiestroken toegevoegd aan het ontwerp“, zei schepen van Openbare Werken Geert Van Exem (CD&V). “Dat heeft bovendien het extra voordeel dat het verkeer opnieuw vertraagd wordt vlak voor het kruispunt.”

Gemiste kans

N-VA stemde tegen het agendapunt. “Je kent onze voorliefde voor het rondpunt. Jullie zeggen dat het niet realistisch was, maar dat was het wel”, sneerde fractieleider Filip Vanhevel. “Achttien jaar heeft het geduurd vooraleer het gemeentebestuur iets aan het zwarte kruispunt deed en nu is het too little too late. Voor mij voelt dit echt aan als een gemiste kans. Ook hadden wij liever gehad dat er geen verkeersdrempels in het ontwerp zaten, omdat we vrezen dat bestuurders die er ‘s nachts aan hoge snelheid erover zullen vlammen, de nachtrust van de buurtbewoners zullen verstoren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier