Zuiderpromenade Waregem kampt met negatieve cijfers

Mario Verhellen in de Zuiderpromenade. (BC)
Redactie KW

Het autonoom gemeentebedrijf WAGSO krijgt af te rekenen met verlieslatende cijfers over de Zuiderpromenade. Logisch, omdat het om een vrij recente investering gaat, zegt de stad. Niet omkeerbaar, meent oppositieraadslid Mario Verhellen (SP.A).

WAGSO (Waregems AGB Stadsontwikkeling) is een autonoom bedrijf dat opgericht werd door de gemeenteraad. WAGSO staat in voor het realiseren van stadsvernieuwings- en stadsontwikkelingsprojecten, het voeren van een stedelijk grond- en pandenbeleid en het beheren en exploiteren van het openbaar en privaat domein van de stad. Voorzitter hiervan is schepen van Verkeer Kristof Chanterie (CD&V). Oppositielid Mario Verhellen (SP.A) stelt zich echter grote vragen bij de verlieslatende cijfers van onder andere het parkeercomplex Zuiderpromenade. De parkeerinkomsten liggen volgens hem veel te laag en de parkeerbedragen zullen toch een stuk de hoogte in moeten. “Om break-even te draaien, moet er 0,75 euro per wagen gesponsord worden en dat op een bezoekersaantal van 416.000 per jaar”, predikt Verhellen. Om diezelfde break-even te kunnen bekomen zonder die 0,75 euro opleg, moeten we idealiter naar 1,2 miljoen bezoekers per jaar afstevenen. Dit is echter een onmogelijk aantal.

“Voor break-even in de Zuiderpromenade moeten we 1,2 miljoen bezoekers per jaar hebben”

Aantrekkingskracht

Schepen Chanterie heeft hiervoor een passende uitleg klaar: “Parkeren is één verhaal, het betreft een grote investering. De tarieven willen we zo laag mogelijk houden, zodat de mensen met plezier naar Waregem willen blijven komen. Het is namelijk een van de vele aantrekkingskrachten van onze stad.” Hierop haalt voorzitter Rik Soens (CD&V) scherp naar Verhellen uit: “Wie doet er beter dan Waregem? Geef mij dan direct een voorbeeld!” Toen werd het even stil bij oppositielid Verhellen. Nadien wilde hij toch nog even benadrukken dat er jaarlijks 300.000 euro verlies wordt gedraaid. Pittig detail: de afschrijving van de ondergrondse parkeerruimte werd voorzien op vijftig jaar. (BC)

Je leest alles over de Waregemse gemeenteraad van dinsdag in Het Wekelijks Nieuws Waregem van vrijdag 6 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier