Zuid-West-Vlaamse kandidaten van N-VA stellen Texasplan op

© GF
Redactie KW

De Zuid-West-Vlaamse N-VA-kandidaten voor de Vlaamse en federale verkiezingen stelden vijf prioriteiten vast.

Die vijf prioriteiten zijn vervat in een Texasplan, dat maandagmiddag werd voorgesteld. Het gaat om het optrekken van de inkomens, het betaalbaarder maken van energie, het versterken van de X-factor van de regio, het stimuleren van het ondernemerschap en veiligheid.

Wat armoede en inkomens betreft, gaf Kelly Detavernier van N-VA Kortrijk, tweede opvolger voor het Vlaams Parlement, de nodige toelichting. “Het leefloon moet opgetrokken worden tot op het niveau van de Europese armoedegrens. Concreet betekent dat een verhoging van 183 voor een alleenstaande en 205 euro voor samenwonenden. Zo wordt de koopkracht groter en ook het verschil tussen werken en niet werken wordt vergroot, wat de activering ten goede komt. Ook de loonkostenhandicap van 16,5 procent moet worden aangepakt.”

X-factor

Energie moet betaalbaarder. Wim Monteyne van N-VA Zwevegem, zevende plaats voor het Vlaams Parlement, gaf uitleg. “Nergens is energie duurder dan in Zuid-West-Vlaanderen. Ter vergelijking: een ondernemer betaalt tot 27 procent meer dan een ondernemer in Antwerpen. Inwoners van deze streek betalen 17 procent meer dan Antwerpenaren. De distributiekosten zijn de grote boosdoener en moeten aangepakt worden. Ook de groenestroomcertificaten spelen in ons nadeel: de Zuid-West-Vlaming scoort goed wat betreft zonnepanelen, maar wordt daarvoor gestraft omdat de intercommunale al die certificaten moet opkopen.”

Het derde actiepunt is het versterken van de X-factor van de regio. Heidi Vandenbroeke, N-VA Waregem en tiende plaats voor het Vlaams Parlement: “Tegen 2025 is de verwachting dat de West-Vlaamse bevolking met 4,3 procent zal stijgen. Voor Zuid-West-Vlaanderen is dat slechts 1,4 procent… Dat wil dus zeggen dat deze streek met een grote vergrijzing te kampen zal hebben. Daarop moeten we anticiperen, moeten we de X-factor van deze regio uitspelen. Denk maar aan de opleidingen gaming en ‘digital arts and entertainment’. Deze streek staat bekend om zijn technische maakindustrie en zo moet het mogelijk zijn om jonge mensen ofwel naar hier te halen, ofwel hier te laten blijven.”

Axel Ronse (foto), N-VA Kortrijk en vierde plaats voor het Vlaamse Parlement, pikt in: “Momenteel vindt de grootste beurs rond gaming in San Francisco plaats: het World Gaming Forum. Waarom kan die naar Kortrijk verhuizen, waar de beste gamingopleiding ter wereld wordt gegeven. Er zou binnenkort een Europese variant in Keulen worden georganiseerd, maar we moeten durven te mikken op de beurs zelf. Piet Grymonprez is daar alvast mee bezig. Hetzelfde geldt voor een grote beurs rond ‘big data’ in Texas.”

Lik op stuk

Wat betreft de ambitie voor ondernemers is Sigrid Vandenbulcke, N-VA Menen en achtste plaats voor het Vlaams Parlement, duidelijk: “Onze regionale ondernemers hebben met te veel lasten, met te veel druk te maken. In 2013 kende deze streek 362 failissementen, na drie maanden telt 2014 er al 86. Daarom moet de vennootschapsbelasting (33,99 procent), die zes procent boven het Europese gemiddelde ligt, naar beneden. N-VA wil de komende vijf jaar ook een fiscaal pact sluiten, waardoor de vennootschapsbelasting 27,46 procent wordt en een aantal pestbelastingen wordt afgeschaft.”

Een laatste prioriteit in het Texasplan is veiligheid. Filip Daem, N-VA Wevelgem en lijstduwer van de opvolgers voor de Kamer: “Er moet een lik-op-stukbeleid worden gevoerd: een straf die uitgesproken werd, moet ook uitgevoerd worden. De aanpak naar grenscriminaliteit moet worden geïntensifieerd: met het cameraschild zijn we op de goede weg, maar het kan nog beter. We pleiten tot slot voor een fonds voor materiële vergoedingen. Er is al een fonds voor opzettelijke gewelddaden waarbij mensen die fysiek te lijden kregen een geldsom krijgen, maar we willen ook een dergelijk fonds voor mensen die materiële schade leden.”

Namen

Naast Ronse, Detavernier, Vandenbroeke, Vandenbulcke, Monteyne en Daem komen nog acht andere Zuid-West-Vlamingen op de Vlaamse of federale N-VA-lijst. Het gaat om Griet Vanryckeghem (N-VA Menen, achtste plaats voor de Kamer); Sophie Mespreuve (N-VA Deerlijk, tweede opvolger voor de Kamer); Ellen Devriendt (N-VA Waregem, achtste opvolger voor de Kamer); Arnold Seynnaeve (N-VA Wevelgem, 14de opvolger voor het Vlaams Parlement); Carla Adams (N-VA Harelbeke, 18de plaats voor het Vlaams Parlement); Bram Deloof (N-VA Kuurne, 19de plaats Vlaams Parlement); Johan Rollez (N-VA Zwevegem, 21ste plaats Vlaams Parlement); Michiel Vandewalle (N-VA Anzegem, 13de opvolger Vlaams Parlement). (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier