Zonnebeke gaat niet in op voorstel vanuit oppositie om gemeentebelasting af te schaffen

Franky Bryon © Jan Darthet
Redactie KW

De oppositie van SP.A Zonnebeke vroeg maandagavond in een bijkomend agendapunt van de gemeenteraad om de gemeentebelasting af te schaffen. De meerderheid ging er niet op in.

“Er is nu zeker ruimte om de gezinnen wat terug te geven,” aldus Franky Bryon van SP.A. “De schuldgraad daalt, de gemeente is financieel gezond en er komen belangrijke inkomsten die nooit in het meerjarenplan werden ingeschreven. Denken we aan de 800.000 euro van de dading met Gabecom, het innen van de btw van het autonoom gemeentebedrijf MMP1917, tussen de 600.000 en 800.000 euro, en het overhevelen van het poetspersoneel van de gemeente naar het OCMW dat 200.000 euro oplevert.”

“Ik heb speciaal mijn blauwe trui aangetrokken”, richtte hij zich tot burgemeester Dirk Sioen. “Jij kunt geschiedenis schrijven als eerste Zonnebeekse burgemeester die de gemeentebelastingen afschaft. Er is financiële ruimte, je moet ze alleen maar invullen.”

“Geen goed huisvaderschap”

“Afschaffen zou niet getuigen van goed huisvaderschap”, reageerde fractieleider Joachim Jonckheere van CD&V. “We zijn gekozen om de gemeente als goede huisvaders te besturen. Zo moeten we blijven waken over de budgettaire stand van de gemeente. In de toekomst komen er extra taken voor de gemeente en ook de loon- en pensioenlast zal toenemen. We willen geen populaire keuze maken door te scoren op korte termijn en mogelijk over twee of drie jaar een tekort te hebben.”

Hij werd in zijn zienswijze gevolgd door schepen van financiën Luk Hoflack (N-VA). “Als we de belasting afschaffen, komen we zeker in de problemen zeker met wat in de toekomst op ons afkomt. Aan de inkomsten die je opsomt zijn ook kosten verbonden en de vraag steunt op eenmalige meevallers.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier