Zetel brandweerzone Westhoek met o.a brandweer Diksmuide komt in Koksijde

Redactie KW

De zetel van de nieuwe hulpverleningszone Westhoek, waar de brandweer Diksmuide ook deel van zal uitmaken, komt in Koksijde. Dat was te horen op de gemeenteraad van Diksmuide van maandag 27 oktober.

Vanaf 1 januari 2015 gaat de hulpverleningszone Westhoek van start. Naar analogie met de politiezones worden vanaf dan ook hulpdiensten als brandweer en ambulancediensten zonaal georganiseerd. “Net als een politiezone krijgt een brandweerzone een dotatie”, legt burgemeester Lies Laridon (CD&V) uit. “Daarvoor moet een verdeelsleutel worden afgesproken. Met de deelnemende Westhoekgemeenten zijn we tot een akkoord voor een jaar gekomen.”

Dat akkoord moet er zijn voor 1 november 2014. “Anders krijgen we geen bijkomende dotatie van de federale overheid en wordt er een federale verdeelsleutel toegepast die rekening houdt met parameters zoals het aantal inwoners en de mogelijke risico’s in de zone”, aldus Lies Laridon.

Binnen de hulpverleningszone Westhoek heeft de kust een aantal specifieke kenmerken. “Zo verdubbelt het aantal mensen dat er verblijft in de zomer, ten opzichte van de winter”, zegt Lies Laridon. “Bovendien is er ook heel wat appartementsbouw. In de onderhandelingen hebben we de kustgemeenten daarom bereid gevonden om wat meer te betalen dan er is voorzien in de federale verdeelsleutel.”

“Het gaat om een akkoord voor een jaar omdat we in de loop van 2015 de tijd willen nemen om alles in detail uit te pluizen”, aldus Lies Laridon. “De brandweer is in de gemeenten nogal verschillend georganiseerd. De onroerende goederen zullen niet worden overgedragen maar ter beschikking worden gesteld voor een symbolische euro. Voor het rollend materieel is er een specifieke regeling voorzien die bepaalt wanneer wat overgaat naar de zone.”

Op haar vraag of de kustreddingsdiensten ook deel uitmaken van de hulpverleningszone kreeg Katleen Winne (Idee2006) te horen dat die los staan van de brandweer en de ambulancediensten. Bart Verbrugghe (N-VA) vroeg of het klopt dat de administratieve zetel van de hulpverleningszone in Koksijde komt. “Voorlopig wel, dat hoeft niet per se voor eeuwig te zijn”, antwoordde burgemeester Lies Laridon. “Maar u begrijpt dat als de kustgemeenten meer betalen voor de hulpverleningszone daar ook iets tegenover mag staan.”

(TVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier