Zeker een op de vier burgemeesters in West-Vlaanderen moet plaats afstaan

Redactie KW

De gemeenteraadsverkiezingen blijven niet zonder gevolgen voor de bestuurscolleges. Het staat nu al vast dat zeker één op de 4 gemeentes in onze provincie een nieuwe burgemeester krijgt.

Het was bekend dat een aantal burgemeesters de plaats zouden ruimen voor nieuwe kandidaten. Maar dat er in heel de provincie minstens al één vierde van de burgemeesters zijn sjerp zou mogen inleveren, lag niet in de lijn van de verwachtingen.

Dat Brugge een nieuwe burgemeester zou krijgen, dat was bekend; Alleen… velen gingen er vanuit dat Patrick Moenaert door partijgenoot Dirk De fauw zou worden opgevolgd. Maar dat is op dit ogenblik weinig waarschijnlijk. Anders is het in Ieper, waar uittredend burgemeester Dehaene vooraf had aangekondigd om met de politiek te stoppen. Daar dus geen verrassing, na de score van het CD&V/N-VA-kartel en Yves Leterme.

In Harelbeke is het Rita Beyaert die mag opstappen als burgemeester. In Izegem is het Gerda Mylle van CD&V die geen nieuwe legistatuur als burgemeester kan beginnen. Ook in Menen, Kuurne, Meulebeke, Moorslede, Staden, Veurne, Wervik en Zedelgem komt er een nieuwe burgemeester.

In tegenstelling tot wat hier eerder werd gemeld, hoeft burgemeester Laridon in Diksmuide haar kabinet niet leeg te maken: zij blijft burgemeester van Diksmuide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier