“Zeebrugge overrompeld door transmigranten”: vraag naar extra politie of zelfs gesloten instelling

Redactie KW

Brugs schepen Franky Demon heeft aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een brief geschreven om meer federale agenten te vragen in Zeebrugge. Vlaams Belang wil zelfs de oprichting van een gesloten instelling. De Brugse politie reageert dat er al bijkomende maatregelen genomen worden.

“In het verleden werden extra federale agenten ingezet aan onze kust, nu is dat minder het geval”, schrijft Franky Demon. “We hebben in Zeebrugge ook te maken met het transmigrantenprobleem. Ik ben vandaag zelf poolshoogte gaan nemen en feit is dat Zeebrugge voor het ogenblik terug wordt overrompeld door transmigranten en de politie handen te kort heeft.”

“Bij de transmigranten is er vrijwel geen sprake meer van politieke vluchtelingen uit Syrië of Irak maar steeds meer Noord-Afrikanen. Dit zorgt vaak voor een subjectief onveiligheidgevoel maar het aantal criminaliteitsfeiten neemt ook toe. Ik dring er dan ook op aan dat u opdracht geeft aan de federale politie om extra politiemensen van de federale reserve naar Zeebrugge te sturen om daar extra ondersteuning te bieden.”

Zeebrugge mag geen nieuw Calais worden

Vlaams Belang stelt dat de overlast met illegalen in Zeebrugge de jongste dagen steeds maar verder toeneemt. “Tientallen inbraken in wagens, illegale woonstbetreding, talrijke diefstallen in voedingswinkels en zelfs het gerucht van een aanranding doet de ronde. Tientallen illegalen werden de afgelopen dagen opgepakt maar na verloop van tijd terug vrijgelaten”, zegt de partij in een persbericht.

Lijsttrekker Stefaan Sintobin: “Ik kan best begrijpen dat de inwoners van Zeebrugge dit beu zijn en zelfs bereid zijn om het heft in eigen handen te nemen, wat ik echter ten stelligste wil afraden. De situatie in Zeebrugge dreigt uit de hand te lopen als er niet efficiënter wordt opgetreden door de lokale en federale overheid. Een kat-en-muisspel waarbij illegalen een tijdlang worden opgepakt en dan terug de illegaliteit worden ingestuurd, leidt tot niks. Namens Vlaams Belang Brugge herhaal ik dan ook onze eis tot de oprichting van een gesloten instelling voor illegalen in de kuststreek of bij uitbreiding in West-Vlaanderen. Burgemeester Renaat Landuyt moet hierin een pro-actieve rol in opnemen. Oppakken, opsluiten en effectief uitwijzen. Dit is pas kordaat beleid. Zeebrugge mag geen nieuw Calais worden.”

Een foto van Vlaams Belang.
Een foto van Vlaams Belang.

De politie Brugge heeft ook al gereageerd en stelt dat er wel degelijk extra maatregelen genomen worden. “Met de aanwezigheid van de haven en de transmigranten, die langs deze weg de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk trachten te maken, verdient Zeebrugge dan ook extra politieaandacht.”

“Nog tot eind augustus treffen we er bijkomende maatregelen. Zo worden in de Strandwijk de patrouilles opgedreven. Het onthaal en het aangiftepunt van de politie wordt, vanaf woensdag 18 juli tot eind augustus, overgeplaatst van het Gemeenschapshuis naar het Badengebouw op de Zeedijk. Bewoners en vakantiegangers kunnen er elke dag van 9 tot 16 uur terecht. Op de Zeedijk zal er ook meer blauw te zien zijn met extra voetpatrouilles. Deze interventieteams houden niet alleen een extra oogje in het zeil, maar zien er ook op toe dat het verkeersvrije karakter op de dijk gerespecteerd blijft. De veiligheid van de strandgangers en kinderen is eveneens een prioriteit.”

“Burgemeester Renaat Landuyt gaf de reinigingsdienst intussen ook de opdracht om regelmatig het duinengebied De Fonteintjes tussen Zeebrugge en Blankenberge op te ruimen en er het afval van transmigranten en toeristen te verwijderen.”

“Naar aanleiding van een reeks inbraken in voertuigen vorig weekend, raden we bestuurders aan om geen waardevolle spullen in de wagen achter te laten. Wie zelf getuige is van een verdachte situatie, kan dit dag en nacht melden op 050 44 88 44.”

(Foto’s a-DC/GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier