Yves Leterme: “Nederlandse vrouwen werken te veel parttime”

Redactie KW

Dat Nederlandse vrouwen zo veel parttime werken zorgt voor een lage arbeidsproductiviteit en voor minder economische groei. Dat zegt Yves Leterme maandag in een interview met de Nederlandse krant AD.

De adjunct-secretaris-generaal van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) wijst erop dat in Nederland bijna 77 procent van de vrouwen met een job parttime werkt. Iets meer dan een kwart werkt gemiddeld drie dagen per week. “Is dat echt een vrijwillige keuze? Ik weet het niet. Het kan ook een noodzaak voor vrouwen zijn. En het kan zo zijn dat bedrijven vrouwen niet laten doorstromen naar voltijdse banen. Waarom zouden anders in vergelijkbare landen vrouwen wel meer uren werken”, vraagt de voormalige premier zich af.

Lagere economische groei

“De economische groei in Nederland is lager dan in driekwart van de andere geïndustrialiseerde landen. Nederland heeft de crisis goed opgevangen. Het heeft een een goed opgeleide bevolking. Het is een van de grootste exportlanden ter wereld. Maar er zijn punten waarop het beter kan”, gaat het verder. Volgens Leterme liggen de cijfers over hoe vaak mensen in hun carrière van baan wisselen er nog te laag, net als het aantal uren dat wordt gewerkt.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier