Yves Leterme blijft twijfelen over burgemeesterschap van Ieper

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

“Yves Leterme zal geen burgemeester worden van Ieper en ook niet opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018”, zegt nochtans Le Vif-journalist Olivier Mouton.

“Yves Leterme zal geen burgemeester worden van Ieper en ook niet opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018”, tweet Le Vif-journalist Olivier Mouton. Hij had een interview met Yves Leterme in het Franstalige weekblad LeVif. In het blad staat letterlijk te lezen: “Ik zou normaal burgemeester worden aan het eind van dit jaar. Ik zou morgen voor de gouverneur kunnen verschijnen als ik zou willen, maar dat is niet combineerbaar met mijn werk in Stockholm. Wel, ik wil daar nog minstens twee tot drie jaar blijven werken. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zal ik geen kandidaat zijn. Het burgemeesterschap van Ieper laten gaan is één van de moeilijkste momenten uit mijn carrière. Aan het eind van deze maand zal ik mijn beslissing formaliseren.”

“Niet eerstdaags beslissen”

Oud-premier Yves Leterme ontkent echter aan Belga dat hij het burgemeesterschap in Ieper opgeeft. Dat liet hij via burgemeester van Ieper Jan Durnez weten. “We kunnen die berichten ontkennen. Hij heeft inderdaad al aangegeven dat hij twijfelt over de ambt. Maar we hebben geregeld contact hierover. Een beslissing zal wel nog niet eerstdaags vallen”, aldus Durnez. Nochtans zou Leterme het roer eind dit jaar nog in handen nemen, maar dat lijkt niet meer waarschijnlijk gezien de krappe timing.

In 2012 liet de oud-premier de functie van burgervader van Ieper aan Jan Durnez, ook al was hij lijsttrekker van het kartel CD&V/N-VA. Leterme werkte toen nog bij de OESO in Parijs en achtte zijn functie niet verenigbaar met het burgemeesterschap. Een jaar later trok hij evenwel naar IDEA, het internationaal expertisecentrum voor Democratie, waar hij de functie van secretaris-generaal bekleedt.

De voorbije maanden gaf de Ieperling al vaker te kennen dat hij mogelijk zou afzien van het burgemeesterschap. Een terugkeer naar de nationale politiek achtte hij ook onwaarschijnlijk.

(JL/Belga)