WZC Ter Luchte in Ruddervoorde schrapt verbouwing van 2 miljoen euro

Redactie KW

De geplande verbouwing van het woonzorgcentrum Ter Luchte in Ruddervoorde gaat niet door. Aan het project hing een prijskaartje van 2 miljoen euro.

In 2013 ontvouwde het Oostkampse OCMW plannen om in Ruddervoorde te evolueren naar een woonzorgcentrum van 120 bedden. De OCMW-raad gunde in februari 2014 de studieopdracht aan het architectenbureau Evolta. Maar toen bleek dat het project niet in aanmerking kwam voor Vlaamse subsidies werd het door het OCMW-bestuur on hold gezet. Uiteindelijk besliste het OCMW om enkele wijzigingen, die samen met de uitbreiding waren voorzien, toch uit te voeren. Het ging onder meer om een nieuwe inkom en de verbetering van de circulatie in het gebouw. In het bijgestuurde concept was evenwel geen uitbreiding van het aantal bedden meer voorzien.

Nieuwbouw lijkt betere optie

Maar ook dit afgeroomde project wordt nu definitief geschrapt. “De geraamde kostprijs van 2 miljoen euro stond niet meer in verhouding tot de meerwaarde voor de werking en het gebouw”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Sebastian Vande Ginste (CD&V). “Ondanks de aanpassingen bleven we immers met een relatief oud gebouw zitten, waar binnen afzienbare tijd sowieso nog bijkomende investeringen zouden nodig zijn. We zijn hier ook voor te rade gegaan bij Probis, een gespecialiseerd adviesbureau in de ouderenzorg. Probis adviseerde om op termijn te opteren voor een volledige nieuwbouw, dat aan alle hedendaagse normen inzake kwaliteit en duurzaamheid voldoet en waarin we ook de werking kunnen optimaliseren. We gaan nu de nodige tijd nemen om te kijken hoe we de site in de toekomst verder zullen ontwikkelen. Dit jaar voorzien we wel nog een grondigeopfrissing van de kamers en de leefruimtes.”

De OCMW-raad besliste maandag om het contract met Evolta in onderling overleg te verbreken. Aan het bureau moet wel nog 21.000 euro betaald worden. “Dit bedrag is nog een afrekening van geleverde prestaties en een stuk schadeloosstelling die contractueel is voorzien bij dergelijke verbrekingen”, aldus nog Vande Ginste, die benadrukt dat het OCMW blijft investeren in de site Ter Luchte. Zo werd een architect aangesteld om langs de Sint-Elooisstraat nieuwe seniorenhuisvesting te voorzien. De verouderde seniorenwoningen op de site Ter Luchte zullen worden afgebroken.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier