Wouter De Vriendt: “Als ik burgemeester word, verlaat ik het parlement”

Wouter De Vriendt © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Zes weken lang trekt Krant van West-Vlaanderen naar de Wetstraat. We brengen telkens een partijvoorzitter samen met een West-Vlaams kopstuk van die partij voor een uitgebreid gesprek over nationale en lokale politiek, hun onderlinge band en hoe ze straks West-Vlaanderen willen veroveren. Deze week is het de beurt aan Wouter De Vriendt en Meyrem Almaci van Groen.

Bij Groen mogen politici geen uitvoerende mandaten combineren. Als Wouter De Vriendt straks burgemeester in Oostende wordt, zal hij zijn zitje in het federaal parlement opgeven. “Nu is mijn ambitie om voor een positief alternatief te gaan voor Oostende. Ik ben tien jaar parlementslid en gemeenteraadslid. Als de kiezer me een sterk mandaat geeft, dan smijt ik me volledig in Oostende. Het is té belangrijk.”

“Laat ons proberen om al het maritieme onderwijs naar West-Vlaanderen te halen”

Zijn voorzitter Meyrem Almaci maakt bekend dat ze, na het einde van Samen, de Antwerpse Groenlijst zal duwen. “Het was sowieso de bedoeling, ook al ten tijde van Samen, dat ik op een zichtbare plaats op de lijst zou staa”, zegt ze.

“Ik zal in Antwerpen de lijst duwen, en zo mee mijn volle steun en gewicht verlenen aan het Antwerpse team. Vanaf dag één heb ik gezegd dat Wouter Van Besien onze kopman in Antwerpen is. Hij is oud-voorzitter van Groen, heeft ervaring en capaciteiten. Waarom zou ik, met zo’n sterk team, als een verlicht despoot alles leiden? Als je een ploeg met sterke spelers hebt, moet je hen ook laten spelen. De stad verdient iemand die er met hart en ziel mee bezig is, en niet al denkt aan de volgende campagne. In 2019 volgen al nieuwe, ook heel belangrijke verkiezingen. Dan wil ik met Groen ook een zo goed mogelijk resultaat neerzetten, om te kunnen wegen op een eerlijkere fiscaliteit en meer klimaatambitie.”

Lees het volledige dubbelinterview met Wouter De Vriendt en Meyrem Almaci vrijdag in Krant van West-Vlaanderen en hier op KW.be.